După opt săptămâni de izolare strictă impusă de autorități pentru a opri propagarea pandemiei de coronavirus, luni, 11 mai, Franța a intrat în prima fază a ieșirii parțiale din izolare, ce va dura circa trei săptămâni. „Un exercițiu ce implică mari riscuri în plan sanitar”, dar și pentru „soarta politică a ultimilor doi ani de președinție ai lui Emmanuel Macron”, afirmă cu insistență în ultimele săptămâni comentatori de presă și analiștii politici parizieni. Președintele Macron, dar și premierul Philippe „au fost majoritar criticați de către francezi” pentru modul de gestionare a crizei.
Din anunțurile, precizările oficiale legate de procesul declanșat luni, reiese că în departamentele așa-numite „roșii” (prioritar cele din nord-estul țării), unde condițiile sanitare sunt încă precare, acest început de revenire la viața normală are loc „încadrat”: nu se redeschid colegiile, ci doar grădinițele și școlile preliceale, nu se redeschid parcurile decât cu unele excepții.
În departamentele așa-numite „verzi”, deci restul țării, relaxarea restricțiilor impuse până acum este mai amplă. Începând din 18 mai se redeschid și liceele, se redeschid unele magazine, se revine la libertatea de deplasare fără document de atestare a libertății de a ieși zilnic din domiciliu.
Îngrijorarea cetățenilor
Această primă etapă a ieșirii din izolare se va întinde până la începutul lunii iunie (trei săptămâni). Dacă la sfârșitul lunii mai indicatorii în funcție de care este evaluat rezultatul primei faze sunt corespunzători, o nouă etapă va începe, în principal cu deschiderea cafenelelor și a restaurantelor, închise din 15 martie. Totul, însă, cu o foarte mare prudență, spun oficiali de la președinție și de la guvern, având în vedere că nu este încă exclus pericolul unui nou val de contaminare cu coronavirus, ce ar obliga la instituirea unei noi perioade de izolare. Există semnale ce arată că epidemia este departe de a fi terminată (au fost descoperite focare în departamentul Nouvelle-Aquitaine, sau recenta recrudescență în Germania, în regiunile de la frontiera cu Franța). Surprinzător, francezii rămân majoritar îngrijorați chiar dacă ies treptat din izolare, preocupați în mod serios de faptul că nu se cunosc tratamente eficace și nici vaccin anticoronavirus. Redeschiderea școlilor îngrijorează cel mai mult, având în vedere problemele legate de organizarea și controlul respectării restricțiilor și regulilor rămase în vigoare (distanța socială, purtarea obligatorie a măștilor și mănușilor, evitarea adunărilor depășind un număr mare de persoane ş.a ). Un sondaj de opinie realizat de CoviDirect și OpinionWay, la cererea ziarului „Les Echos”, arată luni că doar 41% dintre francezi au în acest moment încredere în eficacitatea primelor măsuri de ieșire progresivă din izolare și în general în modul de gestionare a crizei de către președinție și guvern.