Regulamentul Băncii Naționale a României (BNR) din 31 octombrie 2018, prin care se limitează gradul de îndatorare al românilor care vor lua credite, a fost publicat luni în Monitorul Oficial.
Regulamentul pentru modificarea condiţiilor de creditare aprobat pe 17 octombrie de Consiliul de Administraţie al BNR a stabilit că nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei şi 20% la cele în valută începând din 1 ianuarie 2019, în timp ce pentru pentru creditele aferente achiziţionării primei locuinţe rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale, potrivit Agerpres.
Noile limite se vor aplica din 1 ianuarie 2019.
„Consiliul de Administraţie al BNR a adoptat astăzi, 17 octombrie a.c., Regulamentul pentru modificarea şi completarea Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 17/2012 privind unele condiţii de creditare, cu modificările şi completările ulterioare. Conform noilor prevederi, nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei şi 20% la cele în valută. Gradul total de îndatorare se determină ca pondere a obligaţiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar. Rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente achiziţionării primei locuinţe ce urmează a fi ocupată de debitor. Regulamentul se aplică atât instituţiilor bancare, cât şi IFN”, se arată într-un comunicat al băncii centrale.
Toate solicitările de credit formulate înainte de 1 ianuarie 2019, inclusiv cele aferente unor programe guvernamentale adresate clienţilor persoane fizice, precum programul Prima Casă, se soluţionează pe baza reglementării de la momentul depunerii cererii la bancă, chiar dacă acordarea creditului are loc după 1 ianuarie 2019.
Rog BNR-ul sa roage pe d-l Isarescu sa aiba o discutie cu d-l Vasilescu despre cum functioneaza si variaza zilnic ROBOR !!! Sa analizeze nu numai cum trebuie sa varieze teoretic ROBOR , dar si cum ar putea ca fortze economice galactice-SF sa aiba puterea de a transmite si monitoriza realitatea zilnica fata de previziunile de variatii ale ROBOR [prin 9 banci (exclud CEC)] corelat cu marjele viitoare gandite pentru un profit final ,,curat”. BNR ce poate monitoriza ?? Catzi din BNR nu observa legatura dintre ROBOR si profiturile bancilor sau cum ,,realizau” bancile straine impozite mai mici de platit ??? Oricum povestea este veche si evidenta inca din vremuri basiste, de cand si cu fondul ,,Proprietatea” care este un Bechtel al finantelor.
SA SE RENUNTE LA ROBOR !!!