Democrații vor să-l împiedice pe Donald Trump să intre în război cu Iranul

Discursul de miercuri al președintelui Trump nu i-a liniștit pe democrații americani, chiar dacă acesta a „jucat cartea calmării situației” create după loviturile date de iranieni la baze militare americane din Irak. Camera Reprezentanților vrea neapărat să împiedice un război cu Iranul.

„Continuăm să fim îngrijorați”, a declarat președinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, după alocuțiunea lui Donald Trump de miercuri seară. Ea s-a angajat deja în demersuri pentru prezentarea și supunerea la vot a unei rezoluții ce limitează obiectivele militare ale președintelui vizând Iranul. Încă de duminica trecută, democrata Pelosi și-a prezentat această intenție într-o scrisoare adresată democraților din Camera Reprezentanților. „Săptămâna trecută”, se spune în scrisoare, „guvernul Trump a ordonat o lovitură militară provocatoare și disproporționată împotriva înalților militari iranieni”. „Această acțiune”, subliniază scrisoarea, „a plasat militarii noștri, diplomații și alți resortisanţi în fața pericolului unei grave escaladări a tensiunilor cu Iranul”. Dacă democrații, majoritari în Camera Reprezentanților, îşi manifestă în continuare preocuparea legată de evoluțiile din Orientul Apropiat, Senatul american, controlat de republicani, a salutat imediat luarea de poziție de miercuri a lui Trump. „Sunt impresionat plăcut că președintele nu a decis continuarea acțiunilor militare”, a declarat influentul senator republican Rand Paul, un fervent susținător al ideii retragerii trupelor americane din Irak. Lindsey Graham a calificat discursul lui Trump că „măsurat și ferm”.

A găsit pozitiv faptul că Donald Trump a preferat, în locul acțiunilor militare dure, înăsprirea sancțiunilor economice împotriva Teheranului, considerând puterea economică drept cel mai bun mijloc de descurajare.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW