”Derapaj sau strategie politică?”. Declarații discutabile ale președintelui Emmanuel Macron

Sub titlul de mai sus, cotidianul «Le Parisien» a publicat un – surprinzător – interviu al președintelui Emmanuel Macron cu un impact extrem de negativ în clasa politică și în presa franceză. Comentând faptul că adoptarea «pașaportului vaccinal» întâmpină dificultăți în Adunarea Națională, Emmanuel Macron a afirmat: «Nu sunt adeptul hărțuirii francezilor. Sunt tot timpul împotriva administrației când îi blochează. Ei bine, a adăugat el, am mare poftă să-i enervez pe nevaccinaţi și sunt decis să le fac zile fripte până la capăt. Asta este strategia mea. Nu-i voi trimite în închisoare, nu-i voi vaccina cu forța. Trebuie doar să li se spună că, începând din 15 ianuarie, nu vor mai putea merge la restaurant, nu vor mai merge să bea o cafea, nu vor mai putea merge la teatru, la cinema…». A ținut să precizeze că nevaccinaţii sunt doar o mică minoritate, cvasitotalitatea cetățenilor (peste 90%) acceptând vaccinarea.

Ziarul «Libération» se opreşte asupra unei alte fraze din interviul lui Emmanuel Macron, cea în care îi califică pe cei nevaccinaţi drept «iresponsabili… Un iresponsabil nu mai este un cetăţean», a susținut, inabil, şeful statului. «Cum de un preşedinte, garant al instituţiilor şi ordinii judiciare, poate spune aşa ceva? Cum de un om, pasionat de filozofie politică, poate face această legătură doar dintr-un calcul politic?» se întreabă «Libération».

Astfel de declarații, remarcă «Les Echos», pică prost într-un moment tensionat al crizei sanitare. Textul referitor la certificatul vaccinal, a relatat presa franceză, a provocat o dezbatere scandaloasă în Adunarea Națională. Și aceasta, în ciuda faptului că în ultimele săptămâni guvernul nu și-a ascuns dorința de a presa cetățenii care refuză încă să se vaccineze, în condițiile în care venirea variantei Omicron a dus la noi recorduri zilnice de contaminați, apropiindu-se de 300.000.

Fraze ce-l dezavantajează pe Macron înainte de a-și anunța candidatura la al doilea mandat prezidențial

Declarații de genul celor făcute pentru ziarul «Le Parisien» nu-l avantajează deloc pe Emmanuel Macron în perspectiva de a-și anunța candidatura pentru încă un mandat prezidențial la alegerile ce vor avea loc peste doar trei luni. Toată opoziția, de la Dreapta republicană, la Ecologiști, Extrema dreaptă sau Extrema stângă, l-au acuzat pe președinte că divizează națiunea, considerând nevaccinaţii drept cetățeni de categoria a doua. Le Monde, ziarul de referinţă din Franţa, constată că «cu trei luni înaintea prezidenţialelor, şeful statului optează în favoarea clivajului. Cu riscul de a-i dezbina pe francezi, Emmanuel Macron îşi asumă făţiş ofensiva contra celor nevaccinaţi».

În tabăra preşedintelui, reacţiile au fost mai înţelegătoare. «Preşedintele se exprimă uneori de o manieră familiară», a estimat Edouard Philippe, cel care i-a fost premier lui Macron 3 ani de zile. De partea sa, Christophe Castaner, liderul grupului LREM în Adunarea Națională, e de părere că «francezii au nevoie ca lucrurile să fie spuse pe faţă».


- Publicitate -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW