Ultimul deceniu a adus în atenţia publica un concept pe cât de accesibil, pe atât de complex: dezvoltarea personală. Aceasta se referă la activităţi diverse, de la învăţare şi până la exerciţii practice, ce aduc unei persoane o calitate mai bună a vieţii, evoluţie spirituală şi îmbunătăţirea unor abilităţi sau skilluri. Printre cele mai populare instrumente de dezvoltare personală se număra cărţile create cu acest scop, ce pot avea teme diverse, din sfera psihologiei, a comunicării sau a nutriţiei.
Dacă îţi doreşti să descoperi mai multe despre cărţile de dezvoltare personală şi cum pot acestea să îţi fie de folos, citeşte mai jos:
Aşteptări vs. realitate
Zeci de milioane de oameni citesc anual cărţi de dezvoltare personală, iar motivele sunt cât se poate de diverse. Într-adevăr, unii cititori doresc doar să descopere mai multe lucruri despre subiecte diverse, însă o bună parte din cititorii cărţilor de dezvoltare personală îşi doresc ceva mai mult de atât. Pentru unele persoane, cărţile de self-help reprezintă o modalitate de a rezolva probleme din viaţa personală, fie că e vorba despre o relaţie care nu merge foarte bine, fie că e vorba de anxietate sau depresie.
Chiar dacă aşteptările sunt deseori ridicate când vine vorba de astfel de cărţi, trebuie să ştii că ele nu reprezintă o soluţie magică pentru a-ţi schimba sau îmbunătăţi viaţa. De asemenea, ele nu sunt şi nu vor fi prea curând o metodă de tratament pentru depresie, anxietate sau alte tulburări emoţionale.
În realitate, cărţile de self-help pot fi un instrument, parte dintr-o călătorie ceva mai amplă. Te pot ajuta să descoperi lucruri noi despre tine sau despre concepte ce ţin de psihologie, să înveţi trucuri utile pe care să le aplici în viaţa de zi cu zi, să gestionezi stresul mai uşor sau chiar să depăşeşti o perioadă mai grea.
Cum alegi cărţile potrivite
Cel mai bun mod de a alege cărţile de slef-help potrivite pentru tine este să mergi în librărie şi să vezi ce subiecte de atrag. Răsfoieşte cât mai multe cărţi, citeşte cuprinsul acestora şi gândeşte-te dacă subiectul, scriitura şi ideile principale ale cărţii te atrag. Nu alege cărţile de self-help în funcţie de ce este la modă, ce citesc colegii sau ce ai văzut la reclamă. Mai degrabă, orientează-te către teme care simţi că îţi trezesc curiozitatea.
Cărţi vs. specialişti
Cărţile de dezvoltare personală nu înlocuiesc psihoterapia, consiliera psihologică sau consultantia medicală de specialitate. Nu trebuie să le priveşti că pe o modalitate de tratament sau ca pe o soluţie rapidă pentru probleme în carieră, relaţii sau viaţa de zi cu zi, dimpotrivă. Dacă vrei o schimbare în viaţa ta, crezi că suferi de o tulburare emoţională, ai simptome neplăcute sau simţi că întâmpini un blocaj, apelează la un psihiatru sau psihoteraput, care îţi poate oferi recomandări personalizate.
Tips & tricks ca să te bucuri cu adevărat de lectură
Lectura cărţilor de self-help se poate transforma într-un moment de relaxare şi reconectare cu şinele tău, aşa că e bine să îţi creezi un spaţiu cât mai confortabil pentru această activitate.
Citeşte mai jos câteva tips & tricks utile ca să te bucuri cu adevărat de citit:
- Alege un colţişor liniştit. Ca să ai parte de un moment reconfortant cât timp citeşti, găseşte un colţişor liniştit la tine acasă. Poate să fie un spaţiu în dormitor, camera de zi, bucătărie sau chiar pe balcon. De asemenea, nu uita să te asiguri că ai tot ce îţi trebuie la îndemână: o cană cu băutura preferată, o pătură în sezonul rece, dopuri de urechi dacă sunt necesare şi întrerupătorul de la lumină la îndemână.
- Aşează-te comod. Un fotoliu confortabil, o canapea generoasă, o pernă de podea sau chiar un scaun de masaj, toate sunt variante minunate pentru un colţişor de citit. Poţi integra o astfel de piesă în mobila pentru living, dormitor, hol sau balcon, în funcţie de locul unde vrei să citeşti.
- Foloseşte corpurile de iluminat potrivite. Lumina naturală este întotdeauna o alegere inspirată, însă nu poţi să îţi programezi întotdeauna cititul în funcţie de aceasta. De aceea, e bine să ai mai multe variante când vine vorba de lumină pentru citit. Lustrele şi plafonierele LED cu mai multe tipuri de lumină reprezintă o alegere foarte bună. Spre exemplu, o plafonieră LED cu lumina caldă, neutră şi rece îţi poate fi de folos într-o mulţime de activităţi. Poţi folosi lumina caldă când citeşti şi lumina rece când lucrezi la proiecte ce necesită îndemânare. În afară de lustra sau plafoniera LED, mai poţi alege şi lampadare, veioze sau benzi LED.
Cărţile de dezvoltare personală pot fi foarte utile dacă îţi doreşti să înveţi lucruri noi, să te cunoşti mai bine şi să înveţi concepte de bază din lumea comunicării sau a psihologiei. Totuşi, trebuie să ştii că acestea nu înlocuiesc psihoterapia, ci sunt un simplu instrument în sfera dezvoltării personale.