Atunci când vine vorba de sănătate nu ar trebui să ne intereseze prețul acesteia. În materie de sănătate orală, lipsa unui dinte poate duce la multe aspecte negative, de la disfuncționalități ale dinților, la modificare esteticii danturii sau chiar la probleme în masticație și fonație.
Iar în cazul în care te interesezi de implant dentar preț, cu siguranță ai nevoie de unul. Așa că în cele ce urmează îți vom prezenta principalele motive pentru care ar trebui să îți faci acel implant dentar, indiferent de prețul acestuia, pentru sănătatea ta.
Avantajele unui implant dentar
Din moment ce ai nevoie de un implant dentar, este evident faptul că ai suferit o pierdere a unui dinte, sau a mai multor dinți, care trebuie să fie înlocuit pentru a beneficia în continuare de o bună funcționare a tuturor elementelor din cavitatea bucală. Prin urmare, iată care sunt avantajele implanturilor dentare:
- Protejarea dinților vecini: atunci când un dinte lipsește, dinții alăturați lui tind să sufere modificări de poziție care, mai departe, pot afecta întreaga hemiarcadă, sau chiar întreaga arcadă;
- Stoparea retracției osoase: deoarece nu există rădăcină, stimulul nu este transmis la os și începe treptat să fie absorbit. Când mestecăm, implantul stimulează osul maxilar și previne retracția acestuia ca un dinte natural cu rădăcină;
- Imitarea dinților naturali: prin acest avantaj joacă un rol principal și în estetica danturii, nu doar în buna funcționare a acesteia. Implanturile dentare sunt copii fidele a dinților naturali, astfel ajutând procesul de adaptare al noului corp străin în cavitatea bucală;
- Restaurarea funcției de fonație: în lipsa unor dinți, în mod special când vorbim despre dinții frontali care joacă un rol foarte important în fonație, implanturile dentare pot, de asemenea să restabilească această funcție pierdută în urma edentației unui dinte.
Lista de avantaje ar putea continua, însă acestea au fost principalele motive pentru care să alegi un implant dentar.
Din ce este format implantul dentar?
Implantul dentar are două părți componente:
- pivotul, care este pe post de înlocuitor pentru rădăcină;
- coroana dentară care are rolul restabilirii ocluziei, esteticii, fonației etc.
Despre pivotul implantului dentar
Pivotul dentar reprezintă un dispozitiv protetic al cărui rol este de a reface dinții fracturați sau cariați. Tija va fi apoi acoperită cu o coroană dentară. Acesta se poate găsi sub mai multe forme:
- Stift dentar sau radicular;
- Dispozitiv corono-radicular;
- Dispozitiv radicular.
Pivotul dentar este recomandat în cazul fracturării coroanei unui dinte sau deteriorarea avansată a acesteia.
Despre coroana dentară
O coroană dentară este un dispozitiv folosit de stomatologi pentru a compensa deficiențele estetice și funcționale ale dinților. Aceasta va acoperi partea vizibilă a dintelui sau bontul restaurator al implantului dentar.
Rolul coroanei este de a înlocui cu succes toate funcțiile unui dinte sănătos.
Tipuri de coroane dentare:
- coroane dentare acrilice;
- coroane dentare de compozit;
- coroane dentare metalo-acrilice;
- coroane dentare metalo-ceramice;
- coroane dentare integral ceramice;
- coroane dentare din zirconiu;
- coroane dentare din zirconiu acoperite cu ceramică;
- coroane dentare din aur.
Acestea pot fi realizate de tehnicianul dentar în laboratorul de tehnică dentară, sau pot fi realizate cu ajutorul CAD CAM-ului sub supravegherea tehnicianului.