Inspecția Tehnică Periodică este o verificare pe care fiecare autovehicul trebuie să o efectueze pentru a putea circula pe drumurile publice. Deși în ultimii ani fiabilitatea mașinilor a crescut, structura de rezistență și componentele mecanice, electrice și electronice sunt supuse unei uzuri permanente.
În acest context, Registrul Auto Român (RAR) este autoritatea care supraveghează procesul de inspectare a autovehiculelor aflate în circulație și emite certificate prin care se face dovada că acestea au fost verificate. Procesul este denumit Inspecție Tehnică Periodică (ITP).
Este important ca înainte să te prezinți cu mașina la un centru RAR pentru o verificare ITP, să cunoști o serie de detalii esențiale.
- Ce se întâmplă la o Inspecție Tehnică Periodică?
Înainte de a merge la o verificare ITP este important să-ți cureți mașina atât la exterior, cât și la interior. O simplă vizită la o spălătorie auto este suficientă. Ulterior, poți merge într-un service auto autorizat pentru a beneficia de o analiză preliminară a mașinii tale. Dacă vor fi identificate probleme tehnice, vei putea să le remediezi din timp.
După ce ai urmat acești pași, vei ajunge cu mașina la centrul RAR, unde inspectorii vor începe verificarea ITP. Personalul va analiza în detaliu toate sistemele mașinii și va realiza un raport în care vor fi identificate toate problemele.
În funcție de gravitatea problemelor, ele vor fi încadrate în DMi (defect minor), DMa (defect major), DP (defect periculos). Nu vor trece Inspecția Tehnică Periodică autoturismele care prezintă următoarele probleme:
- absența sistemelor de depoluare;
- folii sau alte metode de reducere a transparenței aplicate pe suprafețele vitrate, altele decat foliile agreate RAR;
- anvelope și jante de dimensiuni diferite fata de cele menționate în Cartea de Identitate a Vehiculului;
- parbriz fisurat;
- sistem de iluminare sau lumini neomologate;
- frane sau elemente ale sistemelor de frânare care nu funcționează corespunzător;
- faruri opacifiate, sparte sau crapate;
- coroziune pe elemente vizibile și de rezistență.
- Ce acte sunt necesare pentru o verificare ITP?
Pentru a efectua o verificare ITP, trebuie să pregătești un dosar cu o serie de documente. Adaugă în dosar cartea de identitate a mașinii, în original. Dacă ai cumpărat mașina prin leasing, vei avea nevoie de o copie conformă cu originalul de la firma de leasing sau de la bancă. Include și certificatul de înmatriculare în original și asigurarea obligatorie valabilă. Asigură-te că iei cu tine și buletinul sau cartea de identitate. După ce inspectorii RAR vor efectua o verificare ITP a mașinii tale, vei primi un certificat pe care trebuie să îl ai permanent asupra ta.
- Unde efectuezi o verificare ITP?
Inspecția Tehnică Periodică se poate efectua numai în stații autorizate de către Registrul Auto Român – RAR și numai de către specialiști autorizați RAR.
Fiecare stație ITP este autorizată să funcționeze pentru câte o clasă de vehicule:
- clasa I – moto;
- clasa II – autoturisme cu masă maximă autorizată mai mică sau egală cu 3.5 t;
- clasa III – autovehicule cu masă maximă autorizată mai mare sau egală cu 3.5 t.
- Ce se întâmplă dacă mașina este respinsă la ITP?
Dacă inspectorii RAR constată că mașina ta nu se află într-o stare tehnică bună, atunci vei fi respins. Va trebui să achiți verificarea ITP și vei primi un termen de 30 de zile pentru a remedia problemele. Dacă cele 30 de zile trec, inspecția va fi reluată și va trebui să o achiții din nou.
- Ce se întâmplă dacă circuli cu ITP-ul expirat?
Dacă ești oprit în trafic și nu ai ITP-ul valabil, riști să pierzi certificatul și numerele de înmatriculare, dar și o amendă.
În concluzie, pregătirea pentru o verificare ITP necesită foarte puțin efort, dar circulația pe drumurile publice cu ITP-ul expirat poate atrage după sine consecințe foarte grave și îți poate pune viața în pericol. De aceea, este important să te ocupi de toate aspectele ce țin de siguranța mașinii tale.