Războiul din Ucraina expune Rusia spectrului unei crize ce ar putea costa funcția lui Vladimir Putin și ar antrena un război civil ca urmare a unei explozii a nemulțumirilor în țară – susține fostul diplomat rus Boris Bondarev. El a demisionat în luna mai din înalta poziție de consilier la Misiunea permanentă a Rusiei de pe lângă Națiunile Unite, ca reacție la invadarea Ucrainei. Într-un articol extrem de critic la adresa Rusiei, publicat luni, 17 octombrie, în ”The Foreign Affairs”, fostul diplomat rus, declară că statul rus este gangrenat de o bandă de ”yes men”, de lingușitori ai șefului Kremlinului. Dacă Vladimir Putin este înlăturat de la putere, crede Bondarev, viitorul Rusiei va fi profund nesigur, bazându-se pe experiența sa din perioada 2002-2022 cât a lucrat în Ministerul rus de Externe. În opinia sa, ”este posibil ca și succesorul lui Putin să continue războiul, având în vedere că principalii săi consilieri provin din serviciile de securitate. Niciunul însă nu are statura lui Putin și țara va intra probabil într-o perioadă de turbulențe politice, cu riscul de ase prăbuși în haos”, a adăugat Bondarev.
Serviciile diplomatice ruse nu au răspuns imediat la astfel de afirmații, deși li s-au cerut reacții. Kremlinul a respins aceste idei ale fostului diplomat rus, susținând că popularitatea președintelui rus a fost în mai multe rânduri ilustrată la urne.
Este oare adevărat?
Boris Bondarev, care se prezintă drept ”un diplomat în exil care a sărit dintr-un tren nebun”, explică în articolul său modul în care sistemul recompenselor practicat la cel mai înalt nivel încurajează diplomații ruși să alimenteze propaganda rusă pe căile diplomatice. ”Diplomații care scriu tot felul de ficțiuni primesc aplauzele șefilor și sunt avansați în carieră”, spune Boris Bondarev. ”Moscova, afirmă el, dorește să i se spună ceea ce ea speră să fie adevărat și nu ceea ce este real … Peste tot, ambasadorii au înțeles mesajul și se concurează în trimiterea de telegrame din cele mai exagerate”.
”Orice încetare a focului în Ucraina, mai scrie diplomatul citat, nu va face decât să dea Rusiei o șansă de a se reînarma înainte de a ataca din nou…Nu există decât un singur lucru ce l-ar putea opri pe Putin, respectiv o derută completă. Cei care speră o implozie a Rusiei trebuie să evalueze consecințele ei, adaugă diplomatul … Rușii s-ar putea uni în spețele unui lider și mai agresiv decât Vladimir Putin, provocând un război civil, mai multe agresiuni externe sau ambele scenarii”. Dacă Ucraina câștigă războiul și Putin cade, cea mai bună reacție a Occidentului ar fi, în opinia lui Bondarev, să nu treacă la umilire, Bondarev reamintind perioada ce a urmat căderii Uniunii Sovietice în 1991. ”Acordarea de ajutor ar permite și Occidentului să evite repetarea comportamentului său din anii 1990 – când rușii s-au simțit escrocați de către Statele Unite – și ar permite populației să accepte, în sfârșit, pierderea imperiului său”, sugerează fostul consilier rus la Misiunea Rusiei de la ONU.