Dificilă reluare a negocierilor comerciale chino-americane

Vicepremierul chinez Liu He s-a aflat joi la Washington în vederea reluării negocierilor comerciale între China și Statele Unite (a 11-a rundă). Atmosfera nu a fost deloc senină. Președintele Donald Trump, care a impus o nouă majorare a taxelor vamale la produse importate din China, intrate în vigoare vineri, estimează că un acord cu China este încă posibil. Greu însă de prognozat această evoluție, din moment ce și Beijingul a reacționat, anunțând că va riposta cu măsuri similare.

Surse informate citate de corespondenții RFI la Washington și Beijing au precizat că Donald Trump a primit o «foarte frumoasă» scrisoare din partea președintelui Xi Jinping, înaintea reluării negocierilor, dar și a deciziei americane de a majora din nou taxele vamale la produse chineze. S-a aflat că negociatorul chinez, Liu He, a părăsit joi masa negocierilor după 90 de minute de discuții.

Deși au loc negocieri, Trump majorează din nou taxele vamale

Începând din noaptea de joi spre vineri, mărfuri de proveniență chineză în valoare de 200 miliarde de dolari importate în SUA vor avea taxele vamale majorate până la 25%, în loc de 10% anterior. Mai mult, Donald Trump a anunțat că a antamat deja procedurile pentru majorarea taxelor vamale la alte produse importate din China în valoare de 325 miliarde de dolari. Trump își justifică aceste măsuri de o severitate inexplicabilă luate tocmai în perioada negocierilor comerciale prin «atitudinea Beijingului». China, a explicat el, a revenit asupra angajamentelor sale, «ceea ce nu se face».

China anunță represalii

«China regretă profund majorarea taxelor vamale americane», a anunțat agenția de presă Xinhua exact la 4 minute după intrarea în vigoare a noilor taxe vamale ordonate de Donald Trump. Dar, adaugă agenția de presă citată, făcând referire la un comunicat al Ministerului chinez al Comerțului, «China nu are altă alegere decât să ia contramăsuri», cu «speranța că cele două părți vor reuși să găsească o soluție». Beijingul nu a oferit imediat detalii privind contramăsurile sale la noile tarife vamale americane.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW