Dezvăluire incendiară făcută de directorul general al Hidroelectrica.
Bogdan Badea susţine că „băieţii deştepţi” din energie, care în trecut făceau profituri uriaşe cu energia ieftină de la compania pe care o conduce, nu au dispărut, ci pândesc la cotitură şi încearcă să obţină din nou privilegiile pe care le-au pierdut.
El a precizat că Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, duce lupte grele pe toate fronturile cu grupurile de interese care încearcă în permanenţă să „căpuşeze” din nou compania de stat.
Contractele cu „băieţii deştepţi” au fost reziliate în 2012, după ce producătorul de energie a intrat în insolvenţă.
„Încă pândesc la cotitură şi, după cum observaţi, încă se duc lupte grele pe toate fronturile cu „băieţii deştepţi”. Să nu credeţi că au dispărut, ei există şi vor încerca în permanenţă să revină la privilegiile pe care le-au avut în trecut. Mă bucur că luni (12 noiembrie – n.r.) statul român a înregistrat o victorie extraordinară de importantă în lupta cu „băieţii deştepţi” (traderul Alpiq a pierdut procesul cu statul român la ICSID pentru rezilierea contractului cu Hidroelectrica, în 2012 – n.r.) şi este un semnal pozitiv. Este datoria fiecăruia dintre noi să facem ca lucrurile din trecut să nu se mai întâmple”, a spus Bogdan Badea, într-un interviu acordat Agerpres.
Potrivit şefului Hidroelectrica, scumpirea energiei din ultima vreme s-a manifestat în toată Europa, ca urmare a costurilor mari de mediu, însă diferenţa în factură, pentru un consumator obişnuit, este echivalentul unui pachet de ţigări pe lună.
Totuşi, în opinia sa, dacă dorim energie nepoluantă, trebuie să facem şi sacrificii în acest sens.
„Şi atunci ştiu că orice variaţie de preţ se reflectă şi în industrie, şi în buzunarul fiecăruia dintre noi şi trebuie văzut în ce măsură fiecare dintre noi este dispus să plătească nişte lei în plus pentru acest deziderat. Cred că, la nivelul consumatorului final, nu mă refer aici la industrie, acest efort în plus ar însemna, probabil, plastic vorbind, un pachet de ţigări în plus sau în minus pe lună, pentru ca atât noi, cât şi copiii noştri, să trăim într-un mediu mai curat. Schimbările climatice se întâmplă şi ne afectează”, a precizat Badea.