În urmă cu cincizeci de ani, cea de-a 26-a sesiune a Adunării Generale a Națiunilor Unite a adoptat, cu o majoritate covârșitoare, Rezoluția 2758, în care a fost luată decizia de a restabili toate drepturile Republicii Populare Chineze în cadrul Națiunilor Unite și de a recunoaște reprezentanții Guvernului Republicii Populare Chineze ca unicii reprezentanți legitimi ai Chinei în cadrul Națiunilor Unite. Aceasta a fost o victorie pentru poporul chinez și o victorie pentru popoarele din întreaga lume.
Astăzi, la această dată specială, suntem aici pentru a revedea istoria trecutului și a privi spre viitor, ceea ce face ca adunarea noastră să fie cu atât mai semnificativă.
Restaurarea locului legal al Chinei Noi în cadrul Națiunilor Unite a fost un eveniment important pentru lume și pentru Națiunile Unite. Acesta reprezintă rezultatul eforturilor comune ale tuturor țărilor iubitoare de pace care au susținut dreptatea în lume și a marcat revenirea poporului chinez, a unui sfert din populația lumii, înapoi la scena ONU. Importanța acestui eveniment a fost semnificativă și de mare amploare atât pentru China, cât și pentru întreaga lume.
Cu această ocazie, doresc să exprim, în numele guvernului chinez și al poporului chinez, sincere mulțumiri tuturor țărilor care au inițiat și susținut Rezoluția 2758 a Adunării Generale a ONU și să aduc un mare respect tuturor țărilor și oamenilor care sunt de partea justiției.
Ultimele cinci decenii de când China Nouă și-a restabilit locul legal în cadrul Organizației Națiunilor Unite au fost martorii dezvoltării pașnice a Chinei, a angajamentului și dedicării acesteia față de bunăstarea întregii umanități.
În acești 50 de ani, poporul chinez a dat dovadă de un spirit neobosit și a menținut direcția corectă a dezvoltării Chinei în condițiile schimbătoare, scriind astfel un capitol epic în dezvoltarea Chinei și a umanității. Bazându-se pe realizările în construcția și dezvoltarea națională de la întemeierea Chinei Noi, poporul chinez a început noua eră istorică de reformă și deschidere și a inițiat și dezvoltat cu succes socialismul cu caracteristici chineze. Am continuat să emancipăm și să dezvoltăm forțe productive, să creștem nivelul de trai și am înregistrat o realizare istorică de a trece de la o țară cu productivitate relativ scăzută la a doua cea mai mare economie din lume. Prin multă muncă asiduă, poporul chinez a atins obiectivul de a construi pe deplin o societate moderat prosperă pe vastul pământ al Chinei și a câștigat lupta împotriva sărăciei, asigurând astfel un succes istoric în eradicarea sărăciei absolute. Acum am pornit într-o nouă călătorie spre construirea pe deplin a unei țări socialiste moderne și am deschis perspective strălucitoare pentru marea întinerire a națiunii chineze.
În acești 50 de ani, poporul chinez a fost solidar și cooperant cu oamenii din întreaga lume și a susținut echitatea și dreptatea internațională, contribuind în mod semnificativ la pacea și dezvoltarea lumii. Poporul chinez este un popor iubitor de pace și cunoaște bine valoarea păcii și stabilității. Am urmat neabătut o politică externă independentă de pace, am fost fermi pentru corectitudine și dreptate și ne-am opus hotărât hegemoniei și politicii de putere. Poporul chinez este un susținător puternic al altor țări în curs de dezvoltare în lupta lor justă pentru a proteja suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare. Poporul chinez s-a angajat să realizeze o dezvoltare comună. De la calea ferată Tazara la Inițiativa Belt and Road, am făcut tot ce am putut pentru a ajuta alte țări în curs de dezvoltare și am oferit lumii, prin propria noastră dezvoltare, noi oportunități. În vremurile dificile ale pandemiei de COVID-19, China a fost activă în împărtășirea experienței de răspuns la COVID-19 cu întreaga lume și a trimis cantități mari de consumabile, vaccinuri și medicamente în alte țări, a fost mereu profund implicată în cooperarea bazată pe știință pentru identificarea originilor COVID-19, totul într-un efort sincer și proactiv de a contribui la victoria finală a umanității asupra pandemiei.
În acești 50 de ani, poporul chinez a susținut autoritatea și importanța Națiunilor Unite și a practicat multilateralismul, iar cooperarea Chinei cu Națiunile Unite s-a intensificat în mod constant. China și-a îndeplinit cu fidelitate responsabilitatea și misiunea de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, a rămas fidelă scopurilor și principiilor Cartei ONU și a susținut rolul central al Națiunilor Unite în afacerile internaționale. China a susținut activ soluționarea politică a disputelor prin mijloace pașnice. A trimis peste 50.000 de militari la operațiunile ONU de menținere a păcii și este acum al doilea cel mai mare contribuabil financiar atât la operațiunile de menținere a păcii ale Națiunilor Unite, cât și ale ONU. China a fost printre primele țări care au îndeplinit Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului ONU. A preluat conducerea în implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, reprezentând peste 70% din reducerea sărăciei la nivel global. China a acționat conform spiritului Cartei ONU și al Declarației Universale a Drepturilor Omului și a aplicat cu seriozitate universalitatea drepturilor omului în contextul chinez. A deschis o cale de dezvoltare a drepturilor omului care este în concordanță cu tendințele vremurilor și poartă caracteristici chineze distincte, aducând astfel o contribuție majoră la progresul drepturilor omului în China și la cauza internațională a drepturilor omului.
Tendința lumii, vastă și puternică, contribuie la prosperitatea celor care o urmează și îi nimicește pe cei care merg împotriva ei. În ultimii 50 de ani, cu toate vicisitudinile din peisajul internațional, lumea a rămas stabilă în ansamblu, grație eforturilor concertate ale oamenilor din toate țările. Economia mondială a crescut rapid, iar inovația în știință și tehnologie a continuat să deschidă noi orizonturi. Un număr mare de țări în curs de dezvoltare au devenit mai puternice, peste un miliard de oameni au ieșit din sărăcie și o populație de câteva miliarde se îndreaptă către modernizare.
În lumea de astăzi, schimbările nemaivăzute într-un secol accelerează, iar forța pentru pace, dezvoltare și progres a continuat să crească. Noi suntem cei responsabili să urmăm tendința dominantă a istoriei și să alegem cooperarea în locul confruntării, deschiderea în detrimentul izolației și beneficiul reciproc în detrimentul jocurilor cu sumă zero. Vom rămâne fermi în a ne opune tuturor formelor de hegemonie și politicii de forță, precum și tuturor formelor de unilateralism și protecționism.
Ar trebui să susținem cu fermitate pacea, dezvoltarea, echitatea, justiția, democrația și libertatea, care sunt valorile comune ale umanității, și să lucrăm împreună pentru a oferi o filozofie potrivită care ne va ghida către construirea unei lumi mai bune. Pacea și dezvoltarea reprezintă cauza noastră comună, echitatea și justiția sunt aspirația noastră comună, iar democrația și libertatea reprezintă urmărirea noastră comună. Lumea în care trăim este diversă și multicoloră. Diversitatea face civilizația umană să fie ceea ce este și oferă o sursă constantă de vitalitate și forță motrice pentru dezvoltarea lumii. După cum spune un proverb chinez: „Fără a obține binele din o sută de școli diferite, unicitatea unui individ nu poate fi atinsă”. Nicio civilizație din lume nu este superioară altora; fiecare civilizație este specială și unică pentru propria sa regiune. Civilizațiile pot atinge armonie doar prin comunicare și pot progresa doar prin armonizare. Dacă calea de dezvoltare a unei țări funcționează, se apreciază, în primul rând, dacă se potrivește condițiilor țării; dacă urmează tendința de dezvoltare a vremurilor; dacă aduce creștere economică, progres social, mijloace de trai mai bune și stabilitate socială; dacă are susținerea și sprijinul poporului; și dacă contribuie la cauza progresivă a umanității.
Ar trebui să promovăm împreună construirea unei comunități umane cu un viitor comun și să lucrăm împreună pentru a construi o lume deschisă, incluzivă, curată și frumoasă, care să se bucure de pace durabilă, securitate universală și prosperitate comună. Rasa umană este o comunitate integră, iar Pământul este patria noastră comună. Nicio persoană sau țară nu poate prospera izolat. Omenirea ar trebui să depășească dificultățile prin solidaritate și să urmărească dezvoltarea comună în armonie. Ar trebui să continuăm să ne îndreptăm către o comunitate umană cu un viitor comun și să creăm împreună un viitor mai bun. A construi o comunitate umană cu un viitor comun nu înseamnă acțiunea de a înlocui un sistem sau o civilizație cu alta. În schimb, aceasta înseamnă ca țările cu sisteme sociale, ideologii, istorii, culturi și niveluri de dezvoltare diferite să se unească pentru interese comune, drepturi și responsabilități comune în afacerile globale, creând cea mai mare sinergie pentru construirea unei lumi mai bune.
Ar trebui să rămânem dedicați beneficiilor reciproce și rezultatelor de tip câștig și să lucrăm împreună pentru a promova dezvoltarea economică și socială în marele beneficiu al popoarelor noastre. După cum au observat chinezii antici, „Esența guvernării reprezintă mijloacele de trai, iar esența mijloacelor de trai este compatibilitatea”. Dezvoltarea și viața fericită sunt aspirațiile comune ale oamenilor din toate țările. Dezvoltarea este semnificativă numai atunci când este în interesul oamenilor și poate fi susținută numai atunci când este motivată de oameni. Țările ar trebui să-și pună oamenii în prim-plan și să depună eforturi pentru a realiza dezvoltarea la un nivel mai înalt în calitate, eficiență, echitate, durabilitate și siguranță. Este important să rezolvăm problema dezvoltării dezechilibrate și inadecvate și să facem dezvoltarea mai echilibrată, coordonată și incluzivă. De asemenea, este important să se întărească capacitatea de dezvoltare a oamenilor, să se promoveze un mediu de dezvoltare în care toată lumea să ia parte și să aibă parte, să se creeze o paradigmă de dezvoltare în care de rezultatul său să beneficieze fiecare persoană din fiecare țară, într-un mod mai direct și mai corect. Recent, la cea de-a 76-a Sesiune a Adunării Generale a ONU, am propus o Inițiativă de Dezvoltare Globală, cu speranța că țările vor lucra împreună pentru a depăși impactul COVID-19 asupra dezvoltării globale, a accelera implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și construirea unei comunități globale de dezvoltare cu un viitor comun.
Ar trebui să intensificăm cooperarea și să lucrăm împreună pentru a aborda diferitele provocări și probleme globale cu care se confruntă omenirea. Comunitatea internațională se confruntă cu dispute regionale, precum și cu probleme globale precum terorismul, schimbările climatice, securitatea cibernetică și biosecuritatea. Aceste probleme pot fi abordate în mod eficient numai cu o guvernanță globală mai incluzivă, mecanisme multilaterale mai eficiente și o cooperare regională mai activă. Schimbările climatice sunt semnalul de alarmă al Naturii pentru omenire. Țările trebuie să ia măsuri concrete pentru a proteja Mama Natură. Trebuie să încurajăm refacerea verde, producția și consumul verde, să promovăm un mod de viață civilizat și sănătos, să promovăm armonia între om și natură și să lăsăm o ecologie și un mediu sănătos să fie sursa inepuizabilă a dezvoltării durabile.
Ar trebui să susținem cu fermitate autoritatea și statutul Națiunilor Unite și să lucrăm împreună pentru a practica un adevărat multilateralism. Construirea unei comunități umane cu un viitor comun necesită o ONU puternică, necesită reforma și dezvoltarea sistemului global de guvernare. Țările ar trebui să susțină sistemul internațional cu Națiunile Unite la bază, ordinea internațională susținută de dreptul internațional și normele de bază ale relațiilor internaționale bazate pe scopurile și principiile Cartei ONU. Regulile internaționale pot fi stabilite numai de cele 193 de state membre ale ONU împreună, și nu pot fi decise de țări individuale sau blocuri de țări. Regulile internaționale ar trebui să fie respectate de cele 193 de state membre ale ONU și nu există și nu ar trebui să existe excepții. Țările ar trebui să respecte Națiunile Unite, să aibă grijă de familia ONU, să se abțină de la exploatarea Organizației, cu atât mai puțin să o abandoneze după bunul plac, și să se asigure că Organizația Națiunilor Unite joacă un rol și mai pozitiv în promovarea nobilei cauze a păcii și dezvoltării umanității. China va fi bucuroasă să lucreze cu toate țările în baza principiului consultării extinse, al contribuției comune și al beneficiilor comune pentru a explora noi idei și noi modele de cooperare și pentru a continua îmbogățirea practicii multilateralismului în circumstanțe noi.
O trecere în revistă a trecutului poate lumina calea de urmat. Aflată la un nou punct de plecare istoric, China va rămâne angajată să urmeze calea dezvoltării pașnice și va fi întotdeauna un constructor al păcii mondiale. China va rămâne angajată în calea reformei și deschiderii și va contribui întotdeauna la dezvoltarea globală. China va rămâne angajată să urmeze calea multilateralismului și va fi întotdeauna un apărător al ordinii internaționale.
După cum spune un poem chinezesc antic, „Dealurile înverzite se cufundă în același nor și ploaie. Aceeași lună luminează orașele, la orice depărtare”. Să ne unim eforturile, să fim de partea dreaptă a istoriei și de partea progresului uman, să lucrăm neobosit pentru dezvoltarea durabilă și pașnică a lumii și pentru construirea unei comunități umane cu un viitor comun!