Dispute post-Brexit: Front european împotriva limitării pescuitului în apele Regatului Unit

11 țări, în frunte cu Franța, cheamă la un front european împotriva Londrei după deciziile ce limitează dreptul de a pescui în unele ape britanice. Țările respective au semnat la începutul acestei săptămâni o declarație comună în care este criticat răspunsul Regatului Unit la acest dosar al pescuitului, considerat ”incomplet” și ”inadecvat”. Declarația a fost semnată de Franța, Germania, Belgia, Cipru, Spania, Grecia, Irlanda, Italia, Olanda, Portugalia și Suedia.

Sursa conflictului

Așa cum se știe, acordul post-Brexit, încheiat in extremis și mult prea rapid la finele anului trecut între Londra și Bruxelles, prevede că pescarii europeni pot continua activitatea în unele ape britanice cu condiția să obțină o licență acordată doar dacă solicitantul probează că acolo a pescuit înaintea Brexitului. Problema este, însă, că francezii și britanicii sunt în dispută în privința naturii și amplorii justificărilor pe care trebuie să le furnizeze la obținerea licențelor de pescuit. În zonele de pescuit încă disputate (6-12 mile marine de la coastele britanice și ale insulelor anglo-normande), autoritățile britanice au acordat circa 200 licențe definitive de pescuit, în timp ce Parisul solicită 244.

”Declarația comună a celor 11 state europene anunțată acum marchează o etapă importantă, întrucât numai o reacție colectivă va permite Uniunii Europene să aibă în vedere continuarea negocierilor cu partenerul britanic”, a subliniat Annick Girardin, ministrul francez al Marii Britanii, într-un comunicat. Domnia sa a avertizat că ”răspunsul european la propunerile britanice vor fi făcute publice în a doua jumătate a lunii octombrie și va cuprinde , eventual, măsuri de retorsiune”.

- Publicitate -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW