-0.9 C
București

Diversitate și patrimoniu cultural prin prisma mass-media 2019 – Educaţie şi cultură maghiară la Timişoara şi Arad

În perioada 7–11 octombrie 2019, Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI) al Guvernului României a organizat Programul „Diversitate și patrimoniu cultural prin prisma mass-media. Schimb de experiență și bune practici cu parteneri de proiecte din regiunea Dunării. Turismul cultural – o șansă pentru dezvoltare locală”, etapa a doua din anul 2019.

Centrul Educaţional şi de Tineret «Bolyai Janos» din Timişoara, cămin şi sediu cultural totodată, s-a înfiinţat cu scopul de a asigura sprijin şi posibilităţi de cazare studenţilor de etnie maghiară veniţi din alte părţi pentru studii la Timișoara. În Timiș învaţă aprox. 300 de studenţi de etnie maghiară, pentru care există gimnazii şi licee de limba maternă. Centrul Bolyai Janos doreşte să suplinească, însă, lipsa unor centre de învăţământ universitar în limba maghiară.

Realizarea efectivă a Centrului este rezultatul colaborării între Biserică (în 2016, Episcopia Romano-Catolică de Timișoara a oferit în comodat sediul, spre folosinţă gratuită pe 30 de ani), Guvernul Ungariei (a dat fonduri nerambursabile), asociaţii civile şi mediul politic (UDMR). În 2018 s-au finalizat lucrările de consolidare şi restaurare ale imobilului care oferă astăzi 13 camere de cazare cu 2-3 paturi, cu baie şi mobilier nou, iar la fiecare dintre cele două nivele există câte o bucătărie cu toate dotările necesare. Imobilul se află în apropierea Liceului maghiar “Bela Bartok” unde se va construi o cantină. În sala de conferinţe multifuncţională se organizează evenimente, cursuri şi seminarii, unele ţinute de profesori din Ungaria. Sunt create astfel premizele formării unei comunităţi de tineri în jurul acestui Centru care poartă simbolic numele unui renumit om de ştiinţă maghiar născut la Cluj, matematicianul János Bolyai, creatorul geometrie neeuclidiene.

Teatrul maghiar „Csiky Gergely”din Timișoara

Într-una dintre serile vizitei noastre am răspuns invitaţiei Teatrului Maghiar de Stat din Timișoara, care, din 1990, poartă numele dramaturgului Csiky Gergely. Născut în 1842 la Pâncota, în Comitatul Arad, Csiky Gergely a evocat în piesele sale societatea maghiară a sec. al 19-lea, inspirat din marea dramaturgie franceză

Am vizionat spectacolul Henric al VI-lea de Luigi Pirandello, o premieră din 2019 regizată de Victor Ioan Frunza, susţinut de actorii tineri şi entuziaşti ai trupei conduse, din 2007, de directorul Balazs Attila, interpretul rolului principal.

Teatrul maghiar oferă publicului timișorean un repertoriu bogat, din autori clasici sau contemporani, cu posibilitate de traducere simultană sau de supratitrare în limba română. În sala de spectacol, muzica de teatru se ascultă live cu Orchestra coordonată de Cári Tibor. Dirijor şi compozitor, câştigătorul unui premiul UNITER pentru muzică de teatru, Cári Tibor a compus muzica pentru peste 190 de spectacole în ţară şi străinătate, pentru filme artistice şi de animaţie, reclame şi generice TV. Cári Tibor a semnat, de asemenea, coloana sonoră a filmului de animaţie maghiar de lung metraj „Ruben Brandt Collector“, realizat de Milorad Krstić, peliculă nominalizată la Premiile Oscar, la categoria Animated Feature Film.

Consultantul artistic Mona Donici ne-a povestit despre viaţa acestui teatru cu buget redus care lucrează cu regizori renumiţi, realizează spectacole în coproducție cu instituții din alte țări şi participă la numeroase festivaluri din ţară şi străinatate, a creat o platformă de schimburi culturale şi un forum de dialog pentru artiștii și alți oameni de teatru.

În vestita clădire a Operei din Timișoara funcţionează, de fapt, patru instituţii: Opera, Teatrul Naţional, Teatrul German şi Teatrul Maghiar, care încearcă să joace în flux continuu, cu repetiţii zilnice, cu 2-4 spectacole pe săptămână şi minimum o premieră anuală. Unul dintre principalele proiecte ale Teatrului “Csiky Gergely” este Festivalul Euroregional de Teatru TESZT, aflat în 2019 la cea de-a XII-a ediție.  E un eveniment internațional care își propune să promoveze multiculturalismul, dar și să pună în scenă cele mai noi tendințe din dramaturgie. Iar la fiecare ediţie a TESZT, echipa timișoreană vine cu câte o premieră.

Colegiul maghiar “Csiki Gergely” din Arad

Alt for cultural care poartă numele dramaturgului Csiki Gergely este Grupul școlar maghiar din Arad, singura instituţie de învătământ care asigură educaţia de nivel mediu în limba maghiară elevilor din municipiul şi judeţul Arad. Ne-au primit dna director Spier Tünde, Pero Tamas consilier judeţean, Szabo Mihai consilier local, şi ing. Bognar Levente Grigorie, viceprimarul Aradului, absolvent, la fel ca şi bunicul, tatăl şi fiii săi, al acestui foarte important centru de învăţământ. S-a ales pentru întrevedere acest spaţiu reprezentativ, pe principiul că Şcoala este unul dintre cei 3 piloni ai societăţii, alături cultură şi de biserici – la plural, pentru că maghiarii sunt de mai multe confesiuni; există diversitate religioasă, dar Şcoala este unică.

În ce priveste istoricul, în 1919, când clădirea Gimnaziului Superior Regal cu predare în limba maghiară a fost preluată de catre statul român, comunitatea maghiară din Arad a avut nevoie de o nouă şcoală, şi, cu sprijinul Bisericii Catolice, a fost înfiinţat Gimnaziul Superior Catolic. Din 1922-23 s-a restaurat această cladire veche unde funcţionase până atunci Gimnaziul Catolic de băieţi. Din 1948, când şcolile confesionale au fost desfiinţate, imobilul a fost naţionalizat şi Gimnaziul Catolic s-a transformat în Liceul Mixt Maghiar.

Fondat în 1990, Colegiul Csiky Gergely continuă tradiţia instituţiilor de odinioară (Gimnaziul Superior Regal, Gimnaziul Superior Catolic, Liceul Mixt Maghiar). Din 1 septembrie 2001 funcţionează ca şcoală maghiară de sine stătătoare, asigurând educaţia de la gradinită până la nivel de liceu şi şcoală profesională. În clasele 1-9 se pot înscrie copiii maghiari din oraşul Arad, iar clasele 9-12 sunt deschise şi pentru elevii maghiari din întreg judetul, cu posibilităţi de internat – pe aceeaşi stradă cu Colegiul fiind şi internatul şi gradiniţa pentru copii de la vârsta de 2-3 ani.

La ultimul recensământ, în judetul Arad trăiau 34.000 de etnici maghiari, dintre care 15.500 în Municipiul Arad, formând aprox. 10% din populaţie – a doua etnie după cea română majoritară. În judeţ există localităţi cu peste 90% maghiari, 5 primari şi 5 viceprimari UDMR, inclusiv la Primăria municipiului Arad, etnia maghiară ocupând un loc şi jucând un rol însemnat în societate.

Aradul este suma valorilor create de către toate comunităţile etnice şi religioase.

Aici există dintotdeauna un respect reciproc între confesiuni şi între etnii. Viceprimarul Bognar Levente afirmă că maghiarii nu aveau acum 30 de ani drepturile pe care le au azi. Îşi aminteşte cum revoluţia anticomunistă a unit întreaga populaţie, care era gata să pornească împreună la reconstruirea României. Pentru domnia sa, evenimentele de la Târgu Mureş, care au creat o ruptură şi au dat înapoi toate proiectele începute atunci, rămân de neînţeles.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Inspecția Muncii anunță Programul cadru de acțiuni pentru anul 2020

Acțiunile de control desfășurate de Inspecția Muncii în cursul anului 2019, s-au concretizat în următoarele rezultate: numărul...

Mirabela Miron lansează seria conferințelor „Antreprenoriat și Leadership Feminin”

Mirabela Miron, președinte U.G.I.R. Regiunea Nord-Est, organizează o primă conferință despre Antreprenoriat&Leadership Feminin, cu un titlu sugestiv: „Estetica minții feminine”....

Profit și afaceri în creștere pentru service-urile auto

In perioada 2013- 2018 cifra de afaceri inregistrata de unitatile reparatoare auto (cod CAEN 4520) a inregistrat...

Cum își croiește viitorul politic Vladimir Putin: în primul rând, un guvern nou axat pe relansarea economică

Corespondenții presei străine la Moscova au urmărit cu mare interes ce a vizat de fapt Vladimir Putin prin schimbarea...

TRENDING