Injecțiile de lichiditate realizate de BNR în piața monetară și nivelul redus al dobânzii-cheie de 2% au avut ca efect o scădere constantă a indicilor ROBOR.
„BNR a sporit considerabil volumul operațiunilor repo efectuate pe baze bilaterale (al căror stoc mediu zilnic a ajuns în perioada 1 aprilie-15 mai 2020 la aproximativ 13 miliarde lei) şi a inițiat, continuând apoi, cumpărarea de titluri de stat de pe piața secundară (stocul lor însumând la mijlocul lunii mai 3,1 miliarde lei)”, preciza guvernatorul Mugur Isărescu într-un comunicat de presă din data de 18 mai.
În data de 20 martie, înainte de scăderea dobânzii de politică monetară a BNR, indicele ROBOR la trei luni se situa la 3,24%.
Miercuri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a coborât de la 2,42 la 2,41%, valoare care se mai înregistra în aprilie 2018.
Indicele ROBOR la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a scăzut miercuri de la 2,52 la 2,51%, valoare care se mai înregistra în urmă cu doi ani, comparativ cu o valoare de 3,31% înainte de decizia de politică monetară. La rândul său, indicele la 12 luni a coborât de la 2,59 la 2,58%, mai jos cu circa 0,8 puncte procentuale față de data de 20 martie.
Această tendință se poate menține și în perioada următoare, luând în calcul afirmația guvernatorului BNR, conform căruia „obiectivul imediat al Băncii Naţionale a României rămâne asigurarea lichidităţii necesare finanţării cheltuielilor statului şi economiei reale în condiţii de stabilitate relativă a cursului de schimb a leului şi de reducere graduală şi sustenabilă a ratelor de dobândă”.