-6 C
București
duminică, 17 ianuarie

Donald Trump a acceptat, în fine, declanșarea procesului de transfer de putere către administrația Biden

La mai bine de două săptămâni de la anunțarea înfrângerii sale în scrutinul prezidențial și fără să recunoască direct acest lucru, luni, Donald Trump a acceptat declanșarea transferului pașnic al puterii către noua administrație democrată. Surprinzător, însă, este faptul că președintele încă în exercițiu, evitând să recunoască direct că a fost înfrânt în toate demersurile judiciare de până acum contestând corectitudinea alegerilor prezidențiale, a “promis” să continue lupta. “Cu toate acestea, în interesul superior al țării noastre”, afirmă Donald Trump în mesajul sau de luni, 23 noiembrie, “recomand ca agenția guvernamentală însărcinată cu transferul de putere să facă ceea ce este necesar privind protocoalele inițiale, iar eu am cerut echipei mele să facă același lucru”.

“Nu am făcut niciodată obiectul unor presiuni”

GSA (General Services Administration), prin șefa ei, Emily Murphy, i-a transmis lui Joe Biden o scrisoare prin care l-a informat că îi este deschisă calea tranziției de putere. Administrația Trump trebuie să recunoască oficial că Joe Biden este președintele ales, pentru a se permite echipei de tranziție democrate să poată începe a primi informații clasate top-secret și să se întrețină cu echipele existente până acum la conducerea diferitelor ministere.

“Din cauza recentelor evenimente implicând recursuri în justiție și certificări ale rezultatelor electorale, spune în scrisoarea sa Emily Murphy, șefa GSA, adresată lui Joe Biden, vă transmit această scrisoare pentru ca aceste resurse și aceste servicii să vă fie furnizate”“Mai notați, subliniază Emily Murphy, că eu am luat această decizie în manieră independen, pe baza dreptului și a elementelor la dispoziția mea… Nu am făcut niciodată obiectul presiunilor – directe sau indirecte – ale vreunui responsabil din vreo branșă a Executivului, de la Casa Albă sau din GSA”. A precizat însă că persoana sa, familia sa, personalul sau și chiar animalele sale domestice au fost ținta amenințărilor din cauza distanței între anunțul privind victoria lui Biden și decizia actuală a agenției pe care o conduce.

Echipa noului președinte a salutat – într-un comunicat – noua etapă în care sunt furnizate viitoarei administrații resursele și sprijinul necesar pentru un transfer pașnic de putere. Va avea astfel posibilitatea să înceapă tranziția cu agențiile federale, întârziate de săptămânile în care transferul de putere nu a putut avea loc, mai ales în vederea unei bune gestionări a pandemiei de Covid-19 și a contactului rapid cu informațiile clasate “secret de apărare” privitoare la chestiuni ultrasensibile privind securitatea Statelor Unite.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW