Donald Trump anunță noi retrageri de trupe americane din Irak și Afganistan

Un înalt responsabil din Administrația Trump a declarat jurnaliștilor marți, 8 septembrie, că președintele american va anunța în zilele următoare retragerea unor noi efective militare americane staționate în Irak și Afganistan.

Donald Trump, care candidează pentru al doilea mandat prezidențial la alegerile din 3 noiembrie, declarase încă din luna august , la o întrevedere cu premierul irakian Moustafa al-Khademi, că intenționează să retragă trupele din Irak, fără să ofere însă o dată precisă. Declarația respectivă intervenea pe fondul atacurilor lansate de grupări pro-iraniene împotriva unor baze în care staționează militari americani având drept obiectiv lupta împotriva jihadiştilor. Armata americană a părăsit Irakul la finele anului 2011, lăsând doar o mică misiune atașată ambasadei americane. Alte forțe americane au fost instalate câțiva ani mai târziu pentru a sprijini forțele irakiene în războiul cu jihadiştii Statului islamic care în 2014 lansaseră în Irak o ofensivă devastatoare.

Pentagonul și-a anunțat intenția de a reduce la mai puțin de 5.000 militari și prezența în Afganistan, pe fondul negocierilor de pace inter-afgane, purtate cu talibanii. În prezent, Statele Unite au în Afganistan efective evaluate la 8.600 militari. Conform unui acord semnat în februarie la Doha (în Qatar) cu talibanii, Washingtonul s-a angajat – contra unei păci interafgane – să retragă trupele pe care le are în Afganistan în 2021.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW