20.4 C
București
joi, 13 mai

Donald Trump l-a destituit pe șeful Pentagonului. O reglare de conturi?

Comentatori politici americani, citați de corespondentul RFI, consideră decizia lui Donald Trump de a-l destitui pe ministrul Apărării, Mark Esper, drept o reglare de conturi. Reamintim că relațiile sale cu Esper s-au tensionat considerabil după episodul complicat din luna iunie, când Esper a oprit trupele să intre în acțiune pentru a pune capăt uriașelor manifestații din toate orașele țării, în cadrul mișcării „Black Lives Matter” pentru justiție rasială, după uciderea de către polițiști a afro-americanului George Floyd. S-a aflat că această atitudine a lui Esper l-a înfuriat teribil pe președintele Trump, care ar fi dorit ca militarii să preia controlul asupra situației activând o lege în vigoare privitoare la insurecție. Trump nu a apreciat nici faptul că Mark Esper a retras drapelul confederal de la toate bazele militare ale țării, purtând simbolul segregației.

Ca de obicei, Donald Trump și-a anunțat decizia de a-l „vira” pe Mark Esper prin mesaj transmis pe rețelele de socializare, numindu-l imediat în funcția de ministru interimar, până la 20 ianuarie, pe Christopher Miller, directorul Centrului național pentru contra-terorism.

În actuala perioadă de tranziție, Donald Trump ar putea să mai regleze niște conturi, spun comentatori ai presei americane, eliminând unele personalități de prim-plan cum ar fi doctorul imunolog Anthony Fauci, șeful celulei de criză de la Casa Albă cu misiunea de a gestiona pandemia de Covid-19, sau actualul director al FBI, Christopher A. Wray, care a refuzat să ancheteze familia Biden.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW