Dosarul afgan în Consiliul de Securitate

Luni, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție în care li se cere talibanilor să-și respecte toate angajamentele luate la discuțiile purtate anterior, la Doha. Printre acestea figurează «plecarea în siguranță» și «ordonată» din Afganistan a «afganilor și resortisanților străini» după 31 august. Textul nu merge însă atât de departe cât ar fi dorit Franța și Marea Britanie. Parisul și Londra au pregătit un proiect de rezoluţie vizând crearea sub controlul ONU a unei «zone de securitate» pentru a asigura derularea operațiunilor umanitare. 13 din cei 15 membri ai Consiliului de Securitate s-au pronunțat în favoarea rezoluției finale. S-au abținut China și Rusia, care… atenție!, nu au opus veto-ul.

Duminică, secretarul de stat american Antony Blinken a abordat dosarul afgan cu șefii diplomaţiilor chineză și rusă. Luni, în cadrul unei reuniuni ministeriale (virtuale) cu actorii evacuărilor – SUA, Franța, Germania, Regatul Unit, Italia, Japonia, Canada, Turcia, Qatar, UE și NATO, inițiat tot de Antony Blinken, a fost discutată posibilitatea unei «abordări aliniate» față de Afganistan în zilele și săptămânile următoare.

Liniile directoare ale viitoarei poziții americane față de Afganistan

Secretarul de stat Antony Blinken a definit în felul următor viitoarea poziție americană față de Afganistan:

«Începe un nou capitol al relațiilor noastre cu Afganistanul. Un capitol pe care dorim să-l transpunem în realitate grație diplomației noastre. Operațiunea militară a luat sfârșit, dar începe o nouă misiune diplomatică. De acum încolo, orice contact cu guvernul talibanilor de la Kabul va fi dictat de o condiție, una singură: interesul nostru național. Dacă putem lucra cu noul guvern afgan într-o manieră care să corespundă acestui interes național și permite asigurarea stabilității regiunii, o vom face, dar nu pe baza încrederii. Fiecare inițiativă va depinde de ceea ce face guvernul taliban și nu de ceea ce spune. Talibanii doresc legitimitate și au nevoie de susţinere. Mesajul nostru este că orice legitimitate și orice sprijin trebuie meritate», a precizat Antony Blinken.


- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW