Dosarul „Revoluţiei” a fost retrimis în instanţă

Procurorul general Augustin Lazăr a anunţat, luni, într-o declaraţie de presă, că Secţia militară din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a trimis în instanţă dosarul „Revoluţiei”. Printre cei inculpaţi se numără fostul preşedinte Ion Iliescu şi actualul consilier al premierului Viorica Dăncilă, Gelu Voican Voiculescu.

«Astăzi, Secţia militară din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a înaintat instanţei de judecată rechizitoriul în cauza cunoscută generic sub numele de dosarul „Revoluţiei”», a declarat procurorul general al Romaniei.

Dosarul ,,Revoluţiei” din 1989 totalizează 3.330 de volume, dintre care 2.030 de volume au fost instrumentate, administrate după 13 iunie 2016.

,,Rechizitoriul Secţiei parchetelor militare însumează 12 volume, în total 3.280 de file. Dosarul cauzei cuprinde 3.330 de volume, dintre care 2.030 de volume au fost instrumentate, administrate după 13 iunie 2016. Doresc să subliniez faptul că pentru întocmirea rechizitoriului au fost administrate, în principal, probele obţinute după 13 iunie 2016, dată la care judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a confirmat redeschiderea urmăririi penale în prezenta cauză”, a mai spus Augustin Lazăr.

Reacţia lui Gelu Voican Voiculescu: ,,sugrumat de indignare”

,,Suntem 45 de inculpați. S-au efectuat, sunt sugrumat de indignare, că nu-mi găsesc cuvintele”, a declarat Voiculescu, la Digi 24, după anunțul procurorului Augustin Lazăr.

Fostul viceprim-ministru al Guvernului României l-a acuzat pe Augustin Lazăr că este ,,compromis din punct de vedere instituţional” şi că a fost ,,complice” cu torţionarii de dinainte de 1989.

,,Acest om, compromis din punct de vedere instituțional, complice la torționarii de dinainte de Revoluție, din epoca comunistă, are îndrăzneala să apară public și să vorbească de revoluție, care este evenimentul fondator al epocii în care trăim (…). Au fost mii de dosare instrumentate, date soluții, condamnări, e absolut fals să se spună că abia acum se va face lumină, în sfârșit, în chestiunea vinovățiilor din timpul Revoluției. Ce probe pot să dețină acești oameni din care să rezulte că noi am fi responsabili de moartea acestor 862 de revoluționari, care erau tovarășii noștri? Din rândurile lor am provenit și noi, care am format CFSN. Cum se poate susține că am determinat moartea acestor oameni?”, a mai spus Gelu Voican Voiculescuu pentru sursa citată.

,,Cele mai negre ordine ale regimului trecut”

Acuzaţii similare au venit şi din partea fostului premier Petre Roman. Potrivit lui Roman, anunţul lui Augustin Lazăr este ,,inacceptabil” în condiţiile în care acesta ar ,,fi servit cele mai negre ordine ale regimului trecut”.

,,Munca procurorilor poate fi corectă şi bine făcută, dar ca Augustin Lazăr, aflat în situaţia de a fi servit cele mai negre ordine ale regimului trecut, să vină să ne vorbească despre Revoluţie, asta este inacceptabil. Nu are cum să fie o coincidenţă ceea ce se întâmplă, este o modalitate să zicem de a mai încerca să treacă peste ceea ce opinia publică a înregistrat cu, cred eu, cu stupoare şi cu o categorică respingere, şi anume activitatea domnului Augustin Lazăr ca procuror împotriva unor deţinuţi politici care au fost torturaţi”, a spus Petre Roman, citat de Adevărul.

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW