Două din trei firme din Dolj nu au angajați

Datele oficiale analizate de GdS relevă potențialul scăzut al Doljului în materie de forță de muncă. Două treimi dintre entitățile economice din Dolj nu au salariați trecuți în acte. Deci nu plătesc niciun fel de contribuții sociale. Cum pot unele firme să activeze fără niciun salariat?

Deși la nivelul județului Dolj există peste 50.000 de entități juridice, organizate că PFA (persoane fizice autorizate) și că societăți comerciale, cea mai mare parte a acestora figurează în evidente că fiind fără angajați.

GdS a pus cap la cap datele furnizate de Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj și de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, pentru a observă amploarea fenomenului firmelor care au activitate fără să aibă înregistrată oficial forță de muncă.

Doar 18.691 de angajatori în Dolj

O statistică solicitată de GdS de la ITM Dolj ne-a atras atenția. Într-un județ de dimensiunea Doljului, numărul de firme care au înregistrați angajați în REVISAL este destul de mic. Așadar, potrivit datelor de la ITM Dolj, în județ există doar 18.691 de firme angajatoare. Adică firme care au angajați. Deși numărul acestpora este în creștere față de anul trecut, totuși, este mult mai mic decât numărul real de firme care activează pe raza județului. Este vorba de firme cu sediul în Dolj.
Fix 6.190 de angajatori dintre aceștia figurează în REVISAL că au un singur angajat.
Dar este cunoscut faptul că în Dolj sunt mult mai multe firme cu activitate și firme care depun bilanțuri contabile. Se pare că multe dintre acestea nu au în evidențele legale niciun fel de angajat.

Din 50.076 entități economice, 33.491 nu au angajați

Ne-am adresat AJFP Dolj, în ideea că Fiscul ar avea o evidență a firmelor active care nu au niciun fel de angajat. După ce a dat la o parte entitățile economice care sunt inactive (au depus declarație de lipsă de activitate), au rămas în Dolj 50.076 de entități juridice cu activitate. Este vorba despre PFA și societăți comerciale sau alte entități cu personalitate juridică. Surprinzător este că cea mai mare parte dintre acestea nu au angajați.

“În evidențele fiscale ale AJFP Dolj și unităților subordonate sunt înregistrate un număr de 50.076 de persoane fizice și juridice, din care un număr de 33.491 nu sunt înregistrate ca plătitori de contribuții sociale”, se arată în răspunsul transmis de AJFP Dolj, la solicitarea GdS.
Potențialul firmelor locale în ceea ce privește forța de muncă este destul de redus. Două treimi dintre firme nu își permit să aibă angajați cu acte.
Două treimi dintre entitățile economice cu activitate nu plătesc niciun fel de contribuție socială la stat. Pentru că, în acte, aceste entități economice nu au angajați.

Cum funcționează unele firme fără angajați

Cum este posibil să desfășori o activitate dar să nu ai angajați? Legislația fiscală prevede că pot desfășura activități economice fără să aibă întregistrat contract individual de muncă acei antreprenori care sunt asociați sau acționari ai firmelor. Cum există foarte multe afaceri de familie în care antreprenorul este și asociat și singurul care muncește pentru acea entitate. El are posibilitatea legală de a nu încheia un contract individual de muncă. Atunci singurul lui câștig ar fi din dividende, dacă firma este pe profit.

Dezavantajul persoanei care muncește fără contract de muncă ar fi acela că nu ar fi asigurată la CASS (Sănătate) și nici la CAS (Pensii). Însă acele persoane pot să își încheie separat contracte de asigurare cu instituțiile abilitate (pentru Sănătate și Pensii), deci să fie asigurate individual.

În ce domenii antreprenorul muncește, dar nu este angajat

În multe domenii de activitate se practică acest tip de antreprenoriat. În general, în domeniul prestării de servicii. În domeniul salaoanelor de înfrumusețare, de exemplu. Se înființează o firmă la care sunt asociate toate coafezele dintr-un salon. Dacă mai rămâne un scaun liber (special pentru tuns), acesta va fi închiriat către o persoană care are o entitate juridică (PFA Ssau SRL). Astfel, teoretic, toată lumea care muncește în acel salon este “patron”. Practic, toți de acolo muncesc fără contract de muncă. Însă acest aspect este legal. Ramane de vazut din ce isi castiga existenta.

Există și domenii de activitate în care asociatul unic sau administratorul firmei sunt singurii care prestează efectiv anumite servicii, conform codului CAEN al firmei. Ei nu pot susține din venitul acelei entități să angajeze o persoană sau să incheie pentru ei insisi un contract de muncă. Este cunoscut faptul că 45% din salariul brut al unei persoane ajunge la stat. Se plateste sub forma contribuțiilor sociale și a impozitului pe venit. Însă tot firma este cea care trebuie să genereze respectivul venit, pentru a plăti atât salariul net al angajatului, cât și contribuțiile către stat.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW