Forțele de securitate poloneze au făcut uz de gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a răspunde marți noilor atacuri cu pietre și alte obiecte lansate de grupuri de migranți, încercând să străpungă frontiera pentru a intra pe teritoriul Poloniei. Corespondenți ai agențiilor internaționale de presă, citați de «Le Figaro», relatează că numărul migranților veniți până acum, chiar cu sprijinul regimului de la Minsk, în speranța de a ajunge în spațiul UE, a ajuns la peste 4.000, iar din surse ale imigranților, numărul celor porniți spre această destinație ar putea ajunge până la aproape 10.000. Membri ai poliției de frontieră relatează că situația migranților, nevoiți să suporte frigul și condițiile de trai vitrege, devine din ce în ce mai degradată de la o zi la alta. Incidentele cele mai grave ca urmare a încercărilor în forță ale unor grupuri de migranți de a intra în Polonia au avut loc în ultimele zile în special în zona satului belarus Bruzgi și a satului polonez Kuznica. Ei au atacat marți poliția de frontieră poloneză cu pietre și au încercat să distrugă barajul frontalier de la Kuznica. Nu au fost respinși decât cu gazele lacrimogene și tunurile cu apă; iar cei ce au reușit să pătrundă pe teritoiul polonez au fost rapid capturați și returnați în Belarus. Nouă polițiști și alți trei militari polonezi au fost răniți.
Un prim contact european cu Minskul
Pe fondul acestei grave situații, Angela Merkel a purtat o convorbire telefonică cu Alexander Lukașenko. Într-o declarație pentru agenția de presă Belta, Lukașenko a informat că amândoi au fost de acord că actuala situație nu trebuie să degenereze într-o confruntare militară. Au avut aceeași opinie că actuala criză trebuie dezamorsată, că nimeni nu are nevoie de escaladarea ei, nici UE și nici Belarus. Lukașenko a precizat însă că opiniile lor au fost divergente în privința manierei în care migranții au ajuns în Belarus, negând în continuare că Minskul a favorizat venirea miilor de migranți.
Kremlinul a salutat miercuri stabilirea contactelor directe între responsabili europeni și belaruşi în încercarea de a rezolva criza de la frontiera Belarus cu Polonia. Are loc un schimb de puncte de vedere în acest sens, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, după convorbirea telefonică a lui Lukașenko cu dna Merkel.
Comisarul european pentru drepturile omului s-a deplasat în Polonia
Dunja Mijatovic, comisarul european pentru drepturile omului, s-a deplasat marți în Polonia. Primul contact l-a stabilit cu un centru de ajutorare a migranților din localitatea Michalowo, după care s-a întâlnit cu reprezentanți ai unor ONG-uri. Dunja Mijatovic a adus elogii tuturor celor care benevol au sărit în ajutorul migranților. «Situația este extrem de complexă și problematică, a declarat ea.Trebuie să găsim o modalitate de a dezamorsa situația, de a opri suferințele».
Autoritățile Poloniei par a fi însă pesimiste în privința perspectivelor unei dezamorsări apropiate a acestei crize și par a fi hotărâte ca, beneficiind și de ajutorul Uniunii Europene, să construiască un zid de-a lungul frontierei cu Belarus(180 km). Un plan costisitor cu care nu toți membrii Uniunii sunt de acord.
Emmanuel Macron și Vladimir Putin fac apel la dezescaladare
Șefii de stat francez și rus au purtat o îndelungată convorbire telefonică, informează RFI, discuție ce a ajuns până la urmă la un fel de angajament verbal privind criza de la frontiera Belarus cu Polonia. Ei s-au pus de acord să acționeze pentru calmarea conflictului. Putin a promis că va discuta cu Alexandr Lukașenko modalitatea de a opri venirea a noi migranți și găsirea unei căi de a-i returna eventual în țările lor.