Presa din România este mai săracă. Nu este un clișeu, ci o dureroasă realitate. Jurnalistul Horia Alexandrescu a plecat spre ceruri mult prea devreme, lăsând proiectele sale jurnalistice în seama generațiilor de ziariști pe care i-a plămădit cu dragostea și mândria profesorului care niciodată nu și-a „mângâiat pe creștet” elevii . A reușit în tot ce și-a propus, dovadă stând întreaga sa carieră.
Horia Alexandrescu s-a născut pe 9 aprilie 1947, a absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport şi Facultatea de Ziaristică, din cadrul Academiei „Ştefan Gheorghiu”.
Debutează în presă în anul 1971 la ziarul Sportul, iar apoi devine redactor al acestei publicaţii. Din anul 1977 scrie la Scânteia Tineretului, iar din 1989 activează la secţia sport a Tineretului Liber.
După anul 1989 este secretar general de redacţie la Tineretul Liber, iar apoi redactor-şef adjunct la aceeaşi publicaţie. În anul 1990 a înfiinţat „Sport Star”.
În toamna anului 1990, se alătură echipei care a fondat Curierul Național, primul cotidian privat din România, fiind totodată şi directorul general al publicaţiei. Clipe de neuitat pentru noi. „Era undeva, înspre toamna lui 1990, când a venit propunerea să punem bazele unui nou cotidian. Mesager a fost nimeni altul decât Adrian Sârbu, celebrul Adrian Sârbu de astăzi, care avea să se şi numere printre primii şapte acţionari ai ziarului, între care se mai aflau George Constantin Păunescu, Sergiu Nicolaescu şi, cu voia dumneavoastră, subsemnatul” – scria Horia Alexandrescu în editorialul dedicat aniversării a 20 de ani de la apariţia Curierului Naţional. A făcut o echipă redutabilă cu Seniorul presei româneşti, Valentin Păunescu. Printre jurnaliştii care au scris la începuturile Curierului Naţional, azi nume foarte cunoscute ale presei noastre, se numără Marius Tucă, Răzvan Bărbulescu, Cristina Trepcea, dar şi regretaţii Ralu Filip, Florin Condurăţeanu şi Oprea Georgescu.
În 1993 pune bazele unui nou cotidian, Cronica Română, la care este şi director general. Părăseşte acest ziar în anul 2001 şi înfiinţează cotidianul Independent. În 2004 a realizat şi moderat o emisiune la Televiziunea Română, „Cafeneaua politică”, emisiune premiată cu Premiul pentru jurnalism „Pamfil Şeicaru”. În 2009, o emisiune cu acelaşi titlu, „Cafeneaua Politică”, este moderată de Horia Alexandrescu la postul de televiziune OTV.
Redacția Curierul Național este alături de familia îndurerată. Drum lin spre ceruri, Horia Alexandrescu!