Următorul pas: muzeul Feldioarei în locul primăriei
Arta medievală și muzica bună vor anima Feldioara în perioada 3 – 4 septembrie, când în comună se va desfășura a doua ediție a Festivalului „Cetatea vie – Zilele porţilor deschise în Cetatea Marienburg – Feldioara”. Evenimentul este organizat de primăria comunei și este cofinanțat de Consiliul Județean Brașov. Vor fi două zile de pline de momente speciale (expoziţii, concerte de fanfară și muzică medievală, ateliere de meșteșuguri și benzi desenate de inspiraţie istorică, șezătoare, povești și legende locale, teatru pentru copii, spectacole de animaţie medievală) au rolul de a păstra vie o cetate aflată pȃnă nu demult în ruină, de a atașa comunitatea locală de acest loc cu conţinut cultural şi, nu în ultimul rând, de a promova din punct de vedere turistic Feldioara ca o nouă destinaţie centrul României.
Aceste evenimente, a explicat primarul comunei, Sorin Taus, fac parte din strategia de valorificare a potențialului turistic al comunei, localitatea fiind primul loc din Țara Bârsei în care au ajuns cavalerii teutoni.
Prima finanțare pentru promovarea turismului, obținută înainte de restaurarea cetății
Acest program de promovare a început încă din anul 2012, când primăria a obținut o finanțare prin Ministerul Turismului, pentru proiectul „Cavalerii Teutoni se întorc la Feldioara”. Acest proiect era obținut în momentul în care cetatea de la Feldioara, prima fortificație construită de Cavalerii Teutoni în Țara Bârsei era doar o ruină care, din fericire, mai putea fi văzută de la câțiva kilometri distanță. Ulterior, în perioada 2012 – 2017, cetatea a fost restaurată, cu sprijin financiar de la Consiliul Județean Brașov, iar în prezent este un reper important turistic pe harta turistică a județului, alături de cetățile de la Râșnov, Făgăraș, Rupea sau de numeroasele biserici fortificate. „După reabilitarea monumentului istoric din localitatea noastră, ne-am dorit să avem o cetate vie, în care să se desfășoare numeroase evenimente, astfel că am avut film în cetate, muzică în cetate. Un astfel de eveniment va fi organizat și la finalul acestei săptămâni. Vom avea «Cetatea vie», în incinta fortificației, un eveniment cofinanțat de Consiliul Județean Brașov. În paralel, în afara cetății, vom avea festivalul «Cavalerii Teutoni», un eveniment finanțat de Primăria Feldioara”, a declarat primarul Feldioarei.
Ce are și ce va avea Feldioara
Pe de altă parte, primarul Feldioarei a menționat că pe lângă cetate, în strategia de dezvoltare turistică a comunei sunt incluse și alte obiective. „Avem cele două biserici fortificate, de la Rotbav și Feldioara, care sunt foarte vechi, fiind atestate documentar în secolul al XIII-lea. Avem bisericile românești din secolul al XVII-lea, avem lacurile de la Feldioara, avem monumentul studenților sași, edificat în locul în care judele Brașovului, Michael Weiss, a murit într-o bătălie, în anul 1612. Toate acestea pot transforma Feldioara într-o atracție turistică importantă. Ba mai mult, pregătim construirea unui nou sediu pentru primărie, urmând ca pe cel actual să îl transformăm în muzeu, unde să fie expuse toate obiectele descoperite de arheologi, de-a lungul anilor, în localitatea noastră”, a mai spus Taus.
Nu în ultimul rând, edilul a menționat că sunt șanse mari ca Primăria Feldioara să primească în administrare cele două biserici fortificate, acestea urmând să fie restaurate și introduse în circuitui turistic.