După o izolare de 12 ani, Siria s-a alăturat din nou, în 7 mai, Ligii Arabe. La reuniunea specială a miniștrilor de Externe ai statelor membre, organizată în aceeași zi, s-a hotărât ca Siria să fie readmisă ca membru cu drepturi depline în Liga Arabă.
Potrivit vocilor externe, reintrarea Siriei în familia țărilor arabe reprezintă un nou jalon în procesul de reconciliere în Orientul Mijlociu, după ce Arabia Saudită și Iranul și-au dat mâna la Beijing.
Liga Arabă s-a înființat în anul 1945, cu 22 de state membre, iar Siria a fost una dintre fondatoarele organizației. În 2011, Liga Arabă a suspendat Siria din organizație după ce a izbucnit războiul civil în această țară.
În același an au fost închise ambasadele mai multor țări arabe de pe teritoriul Siriei, precum cea a Arabiei Saudite. De atunci, diplomația siriană a intrat într-o stare de izolare relativă, SUA și țările occidentale impunând sancțiuni.
Cu privire la criza din Siria, armatele guvernamentale au recontrolat, din anul 2018, peste 70% din teritoriul țării, iar forțele de opoziție au devenit tot mai slabe. Odată cu aceasta, țările arabe au început, în ultimii ani, să aibă contacte diplomatice cu Damascul.
Anul acesta, președintele sirian Bashar al-Assad a fost întâmpinat la nivel înalt în cadrul Ligii Arabe, Tunisia și Siria au emis o declarație comună pentru redeschiderea ambasadelor celor două țări, iar ministrul saudit de Externe, Faisal bin Farhan Al Saud, a vizitat Siria.
Coincidență sau nu, odată cu reprimirea Siriei în Liga Arabă, consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a vizitat în aceeași zi Arabia Saudită. Bloomberg consemnează că decizia Ligii Arabe „ignoră SUA” și demonstrează scăderea influenței Washingtonului în regiunie.
Și Directorul CIA William Burns a vizitat Arabia Saudită, exprimând-uși „dezamăgirea” față de îmbunătățirea relațiilor între Arabia Saudită și Iran.
De altfel, cunoscutul jurnalist american Fareed Zakaria spune într-un articol publicat în The Washington Post că SUA rămân amorțite în perioada Războiului Rece, fără să simtă că lumea trece prin schimbări majore.