Emmanuel Macron s-a aflat marți seară la Berlin, alături de cancelarul german Olaf Scholz și de președintele polonez Andrzej Duda. Toți trei s-au reunit sub deviza «Să evităm un război în Europa». A avut loc, de fapt o reîntâlnire a Triunghiului de la Weimar, un format de la constituirea căruia s-au împlinit anul trecut 30 de ani. S-au reîntâlnit marți seară, la Berlin, comenta corespondentul RFI în capitala germană, Franța și Germania, motoarele tradiționale ale Europei și cea mai mare țară est-europeană, Polonia, avantpost în criza ruso-ucraineană, țară cu una dintre pozițiile cele mai ferme față de Moscova. Toți cei trei lideri au dorit reactivarea formatului Weimar pentru a afișa deschis unitatea Europei și rolul ce revine europenilor în criză actuală de la frontiera Rusiei cu Ucraina. «Scopul nostru comun, a declarat marți seară la Berlin Olaf Scholz, este evitarea unui război în Europa. Analiza noastră asupra situației este similară. Vrem o dezescaladare a tensiunilor, avem nevoie de negocieri și de o soluție».
Președintele Poloniei, Andrzej Duda, optimist, estimează că, până la urmă, va fi găsită o soluție. Dar, pentru aceasta, a subliniat domnia sa, Europa «nu trebuie să dea înapoi nici măcar un pas și trebuie să rămână fermă».
«Să evităm războiul, a lansat la rândul său Emmanuel Macron. Pacea și stabilitatea continentului european sunt comoara noastră și noi considerăm că datoria noastră este să facem tot ce este posibil pentru a o păstra». În context, președintele Macron a reafirmat că acordurile de la Minsk sunt singura cale pentru o soluție politică în criza ucraineană. De altfel, pentru miercuri a fost programată o nouă întâlnire în formatul Normandia, la Berlin, între consilierii rezidențiali ai Rusiei, Ucrainei, Franței și Germaniei.
Olaf Scholz a încercat să-și reasigure aliații de solidaritatea Germaniei
Cancelarul german, care luni s-a aflat la Washington pentru prima sa întrevedere cu Joe Biden, a fost criticat de unii aliați că promovează o politică „de amânare”, de „ezitări în fața Rusiei”. Surse informate apropiate membilor europeni ai NATO spun că diplomația germană va mai trebui să ofere garanții pentru a-și asigura partenerii neliniștiți de bâlbâielile germanilor, în primul rând celor aflați în prima linie în cazul unui conflict armat cu Rusia, respectiv, țările baltice sau Polonia. În cauză, concret, sunt avute în vedere: declarațiile ezitante privind viitorul gazoductului Nord Stream 2, refuzul Germaniei de a livra arme Ucrainei, dar și reținerea diplomaților germani față de un alarmism exagerat (în opinia lor – n.n.) din partea Statelor Unite și față de intensa activitate diplomatică din ultimele 15 zile a diplomației franceze. Pe acest fond, marți, Olaf Scholz încearcă să inverseze impresia, să ofere lui Scholz aliaţilor garanții de solidaritate. Așa sunt explicate măsurile luate în ultimele zile privind trimiterea de trupe suplimentare în Lituania sau multiplicarea contactelor, inclusiv apropiata deplasare la Kiev și Moscova, săptămâna viitoare.