Potrivit armatei ruse, un atac cu drone a fost respins de flota sa în largul Sevastopolului, în Crimeea. Această ofensivă cu drone este imputată forțelor Ucrainei, dar și Regatului Unit, întrucât și Londra este acuzată de Moscova că s-a implicat în afacerea Nord Stream. Federația Rusă anunță demersuri la Națiunile Unite și retragerea din acordul semnat de ONU, Rusia și Turcia privind exportul de cereale ucrainene.
Moscova incriminează Kievul și Londra
Autoritățile pro-ruse din peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, au anunțat sâmbătă că nave ale flotei ruse din Marea Neagră au respins un atac lansat cu drone în largul coastelor Sevastopolului, cu precizarea că toate rachetele au fost interceptate și distruse. ”Nicio instalație din oraș nu a fost atinsă, situația este sub control”, a declarat guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvojaiev. Moscova incriminează Kievul și Londra. ”Pregătirea acestui act terorist și formarea personalului militar al Centrului 73 ucrainean al operațiunilor maritime speciale au fost efectuate de către specialiști britanici cu baza la Oceakov, din regiunea Mikolaev”, susține Ministerul rus al Apărării.
Moscova își suspendă participarea la acordul privind exporturile de cereale ucrainene
Ministerul britanic al Apărării a contrazis ”informațiile false”, ”istoria inventată” a rușilor ce vizează ”deturnarea atenției de la gestionarea dezastruoasă a invaziei ilegale în Ucraina”. Un consilier al ministrului ucrainean de Interne a sugerat că, de fapt, incidentul de la Sevastopol a fost provocat de o ”manipulare neglijență a explozibililor” de către forțele ruse.
Guvernatorul pro-rus al Crimeei are însă versiunea sa: Atacul ar fi fost cel mai masiv comis cu drone și vehicule de suprafață pilotate de la distanță de pe apele din golful Sevastopolului de la începutul războiului, Crimeea servind drept Cartier general pentru această flotă și de bază logistică pentru ofensiva rusă. În ultimele luni, instalațiile militare și civile de aici au fost mereu vizate. Ofensiva ar fi implicat ”nouă vehicule aeriene fără pilot și șapte drone maritime autonome” și ar fi vizat, potrivit Moscovei, nave participante la securitatea convoaielor ce exportă cereale ucrainene conform acordului semnat de ONU, Rusia și Turcia.
Sâmbătă, Rusia și-a anunțat în cele din urmă suspendarea participării la acest acord pe care recent a început să-l critice, dar care este vital pentru aprovizionarea alimentară a țărilor sărace, invocând ”actul terorist comis de Kiev cu participarea experților britanici”, a justificat Ministrul rus al Apărării.
Rusia va evoca în Consiliul de Securitate al ONU atacurile de la Sevastopol și asupra Nord Stream
Moscova ”înțelege să atragă atenția comunității internaționale, în special prin intermediul Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, asupra seriei de atacuri teroriste comise contra Rusiei în Marea Neagră și în Marea Baltică, inclusiv cu implicarea Marii Britanii”, a declarat sâmbătă Ministerul rus de Externe. Rusia a acuzat Londra de implicare în deteriorarea conductei Nord Stream. ”Reprezentanți ai unei unități a marinei britanice, susține ministerul rus al Apărării, au participat la planificarea, la logistică și la comiterea actului terorist din Marea Baltică în ziua de 26 septembrie, cu scopul de a avaria gazoducturile Nord Stream 1 și 2”.
Răspunzând la toate aceste acuzații, Ministerul britanic al Apărării a declarat sâmbătă după-amiază că dezinformarea difuzată de Ministerul rus al Apărării ”a atins o amploare epică… Ea spune ceva mai mult despre disputele din sânul guvernului rus decât despre Occident”.