Vin vremuri complicate pentru diplomația Iranului? Un anti-occidental este desemnat ministru de Externe

Noul președinte conservator al Iranului, Ebrahim Raissi, a prezentat miercuri parlamentului lista guvernului său, urmând să primească votul de încredere. Surpriza pentru cercurile de observatori nu doar iranieni este desemnarea la conducerea diplomației iraniene a lui Hossein Amir Abdollahian, personalitate cunoscută pentru pozițiile sale anti-occidentale. Iau astfel sfârșit cei opt ani de şefie a diplomației iraniene asigurată de Mohammad Javad Zafir, considerat om politic iranian favorabil apropierii de Occident și de Statele Unite.

Cunoscut pentru pozițiile sale antioccidentale, noul ministru de externe iranian, în vârstă de 57 ani, a deținut în trecut funcția de ministru adjunct de Externe însărcinat cu problemele Orientului Apropiat, în special cu dosarul sirian, funcție din care a fost înlăturat în 2016 de către Mohammad Javad Zarif.

Corespondentul RFI la Teheran relatează, din surse informate, că noul șef al diplomației iraniene urmează să se înconjoare de elemente conservatoare, eliminându-i pe moderați din organigrama Ministerului de Externe. Nu se știe încă dacă Abbas Araghchi, negociatorul șef iranian cu occidentalii în problemele nucleare, cunoscut drept apropiat al fostului ministru de externe Zarif, va rămâne în funcție. Cu numirea unui dur la conducerea diplomației, comentează corespondenții agențiilor internaţionale de presă, negocierile de la Viena în vederea reactivării acordului nuclear la care se ajunsese în 2015 se anunță dificile.

Reamintim că șase runde de discuții au avut deja loc între Iran și puterile occidentale, în special indirecte, cu Statele Unite. După instalarea noii administrații Biden, în vederea ridicării sancțiunilor economice contra Teheranului și revenirii Iranului la respectarea angajamentelor vizând limitarea programului său nuclear, acestea au fost blocate, în așteptarea instalării noului președinte și a noii administrații iraniene după alegerile prezidențiale.

- PROMO - img

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW