miercuri, 5 august, 2020
30 C
București

Franța intră la 2 iunie în faza a doua a relaxării restricțiilor impuse împotriva coronavirusului

Începând din 2 iunie, în Franța “libertatea va redeveni regulă, interdicția excepție”… sunt cuvintele primului ministru al Franței, Edouard Philippe, în declarația sa de joi după-amiază în care a anunțat lansarea celei de-a doua etape a ieșirii din izolarea strictă în care s-au aflat vreme de 55 de zile. Întreaga Franță devine “verde”, cu excepția zonei Île-de-France (a Parisului), a Guyanei și a insulei Mayotta. În aceste ultime zone, încă “roșii”, ieșirea din izolare se amână până la 22 iunie.

Prima libertate anunțată de premierul Philippe este cea a posibilității de a circula dincolo de 100 km distanță de la domiciliu. Dar, cu condiția de a amâna, dacă este posibil, deplasările la mari distanțe. Până la 15 iunie este așteptată o decizie colectivă a țărilor europene pentru a putea redeschide frontierele externe ale Franței. Parisul este favorabil redeschiderii frontierelor țării începând din 15 iunie. Vor fi luate însă măsuri reciproce față de țările care institue obligativitatea celor 14 zile de izolare persoanelor ce vin din Franța.

Rămân interzise adunări în spațiul public cu participarea a mai mult de zece persoane, o măsură asupra căreia insistă mult doamna primar a Parisului, Anne Hidalgo. Sunt redeschise parcurile în zonele “portocalii”, iar prefecții vor putea cere purtarea măștilor de protecție în spațiile publice. În cazul adunărilor organizate în aer liber, ele sunt permise cu participarea a maximum 5.000 de persoane. Cele în spații închise se deschid doar asigurând condiții corespunzătoare sub aspect sanitar corespunzătoare. Discotecile, sălile de jocuri și stadioanele rămân închise până în 21 iunie. Rămân interzise și sporturile de contact.

Cafenelele, barurile și restaurantele din zonele “verzi” își vor putea primi din nou clienții începând din 2 iunie, cu condiția respectării regulilor sanitare, a precizat premierul Philippe. Adică maximum 10 persoane la masă, un metru distanță între mese, masca protectoare obligatorie pentru personalul care servește. Este interzis consumul în picioare. În zonele “portocalii” sunt autorizate doar terasele cafenelelor și ale restaurantelor (până la 22 iunie, când se va intra într-o nouă fază a relaxării restricțiilor). Această relaxare este condiționată de respectarea regulilor sanitare cunoscute, adică 10 persoane la o masă, distanță de un metru între mese.

Amenajamentele turistice se vor putea redeschide în toate departamentele, excluzând campingurile, care mai așteaptă până la 22 iunie în zonele “portocalii”. Coloniile de vacanță vor putea fi organizate în această vară. Din 2 iunie se redeschid plajele. Edouard Philippe a anunțat o ofertă aeriană mai mare către teritoriile de peste mări ale Franței.

Se reia viața culturală. Începând din 2 iunie se redeschid teatrele și sălile de spectacol în zonele “verzi” ale țării, respectându-se purtarea măștilor și a distanței fizice. În zonele “portocalii”, se mai așteaptă până la 22 iunie. La cererea lor, cinematografele vor fi deschise, la nivel național, tot la 22 iunie.

Sălile de gimnastică, piscinele, parcurile distractive, sălile de sport se vor redeschide în zonele “verzi” la 2 iunie. În zonele “portocalii” se mai așteaptă până la 22 iunie.


Foto: By Jacques Paquier – Edouard Philippe-3, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=79425874

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Vânzarea de carte, salvată de un fenomen gen Chippendales

Efectele pandemiei asupra vânzărilor de produse care nu sunt efectuate online au fost dintre cele mai diverse,...

A Portuguesa, o adaptare cinematografică de excepţie

Cinematografele rămân închise, un motiv în plus pentru a acorda atenţie proiecţiilor în aer liber şi site-urilor...

Apariţii editoriale: ”Semne alese”, la primul număr

Piața editorială românească s-a îmbogățit cu o nouă revistă literară online: „Semne alese”. Cu...