Această decizie definitivă luată de țările G7 în acord cu Australia reprezintă ”un sprijin important” în susținerea statelor UE în fața agresiunii ruse contra Ucrainei, au declarat oficiali europeni citați de ”Le Figaro”. De precizat că, mai întâi, vinerea trecută, Uniunea Europeană a ajuns la un acord privind plafonarea prețurilor la produsele petroliere ruse, a anunțat președinția suedeză semestrială a UE, cu două zile înaintea instituirii unui embargou al UE asupra acestor produse. În aceeași zi, seara, țările membre ale G7 și Australia au anunțat semnarea unui acord similar.
Acordul Uniunii Europene este calificat de președinția suedeză actuală a UE ca ”important” și ”un răspuns, în continuare, al Uniunii și al partenerilor ei la războiul de agresiune contra Ucrainei”. Președinția suedeză nu a detaliat prețurile plafonate prevăzute în acord, informații fiind așteptate în următoarele ore. Comisia Europeană, s-a aflat din surse diplomatice, a propus ca în tranzacțiile dintre Rusia și țările terțe, prețul la produsele petroliere rafinate ”premium” (vândute mai scump decât petrolul brut, cum ar fi diesel sau kerosen) să fie plafonate la 100 dolari barilul, iar cel al produselor grele (mazutul…) la 45 dolari barilul. Potrivit acelorași surse, Polonia și țările baltice reclamă însă niște prețuri mai scăzute, pentru a penaliza mai dur Moscova.
Rusia evocă riscurile unei astfel de decizii
Ecuația este totuși delicată, obiectivul fiind – ca și plafonarea petrolului brut decisă în luna decembrie anul trecut – restrângerea veniturilor Rusiei, pornind de la ideea că Rusia va continua să alimenteze piața mondială pentru a nu destabiliza schimburile și a nu provoca o creștere fulminantă a prețurilor. Diversitatea produselor petroliere afectate de plafonări, al căror preț de vânzare variază enorm de la o piața la alta, complică datele problemei. Embargoul european asupra produselor rafinate ruse ”va dezechilibra și mai mult piețele internaționale de energie” , a avertizat vinerea trecută purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, dând asigurări că Moscova ”va lua măsurile ce se impun pentru a-și apăra interesele proprii”.
Potrivit unui acord încheiat în luna decembrie de către UE, țările G7 și Australia, noile niveluri de plafonare trebuie adoptate înaintea intrării în vigoare, duminică 5 februarie, a embargoului european asupra produselor rafinate ruse exportate pe cale maritimă, pentru a împiedica Moscova să-și găsească rapid noi cumpărători la prețul pieței. Dincolo de plafonul fixat de europeni, va fi de asemenea interzis întreprinderilor cu sediu în UE, G7 sau Australia să furnizeze servicii permițând transportul maritim, în special asigurarea (țările G7 plătesc asigurare pentru circa 90% din încărcăturile mondiale). Astfel, alături de SUA și Canada, Uniunea Europeană interzice deja, începând din 5 decembrie trecut, pe teritoriul său cvasi-totalitatea livrărilor de petrol rus efectuate pe cale maritimă. La aceasta se adaugă, simultan, un mecanism de plafonare a prețurilor aprobat de UE, G7 și Australia care prevede că, la nivel mondial, doar petrolul brut vândut cu maximum 60 dolari barilul poate continua să fie livrat. Depășind aceste limitări, intrepinderile cu baza în aceste țări nu mai pot furniza servicii proprii (negoț, fret, asigurare, armatori etc) fără a fi lovite de sancțiuni.