Voi explica imediat de ce am ales acest titlu. Singura întrebare pe care încă mi-o mai pun şi eu este dacă acel NET se referă la ”Internet”, la vasta lume virtuală în care suntem cu toţii prinşi, în varianta sa prescurtată, sau la câştigul net al unor producători. Posibil, la ambele…
Parafrazând celebra replică, vreau să semnalez nu vreo ilegalitate sau neregulă, ci doar să atrag atenţia asupra unui fenomen.
Am fost surprins să constat că, din multitudinea de filme şi seriale lansate pe piaţă în ultimul deceniu, majoritatea covârşitoare emană energie negativă. Adică avem o mulţime de producţii, preponderent în genurile horror/thriller/fantasy, pline de fenomene supranaturale în care predomină forţele întunericului, zombie, vârcolacii ş.a.m.d., avem şi altele pline de criminali în serie şi dezaxaţi (celebra serie ”Saw” e departe de a fi unicul exemplu), magia (uneori chiar magia neagră), blestemele, drogurile şi morţile violente sunt ca la ele acasă.
Halloween-ul a trecut, tenta întunecată rămâne…
Nu scriu aceste rânduri de pe postura unui ”învechit” sau pudibond, ba chiar mărturisesc că am văzut ceva filme de groază la viaţa mea. Unele mi-au şi plăcut. Şi nici nu cred că anumite fenomene au apărut chiar peste noapte, doar îi avem pe celebrii Boris Karloff şi Bela Lugosi, actorii de filme horror ai anilor ’30.
Însă întotdeauna am avut suspiciuni când ceva ”curge” într-o direcţie unică. Chiar şi prezentarea unor ameninţări mondiale o privesc cu reticenţă câtă vreme toată campania mediatică merge într-un sens unic, predeterminat. Nu fac decât să-mi pun întrebarea: ”bine, dar de ce nu ne sunt dezvăluite şi alte căi?”. Dar nu insist pe exemplul acesta, pentru că nu vreau să fac politică.
Ei bine, aşa şi cu aceste filme sau seriale. Sigur, nu-mi imaginez că aş putea să văd pe platformele moderne ”Iisus din Nazareth” al lui Zefirelli. Deşi n-ar fi rău, e o capodoperă. Dar pentru ce nu sunt şi filme cu mesaj (sau energie) pozitivă, pentru ce forţele supranaturale invocate sunt aproape exclusiv cele ale întunericului, de ce dezaxaţii şi criminalii în serie tind să acopere orice tentativă de a crea un erou pozitiv? De ce consumul sau traficul de droguri, sexul şi violenţa stau la baza oricărui scenariu ”care se respectă”?
Ştim cu toţii că atragi atenţia dacă prezinţi ceva mai ieşit din tipare. Şi nu e nimic reprobabil în acest principiu cât timp îl aplici corect.
Nu cumva se încurajează, chiar dacă nu voit, chiar dacă indirect, orientarea tinerei generaţii către un drum al pierzaniei, dincolo de dorinţa nestăvilită de câştig financiar?
Cum se va dezvolta ulterior adolescentul care ”devorează” doar producţii cu conţinut negativ, terifiant?
De ce trebuie ca omul obişnuit să nu mai aibă nicio speranţă? Celor care, spun teoriile conspiraţioniste, conduc din umbră lumea, nu le este suficient cât au?
Cinematografia are nevoie şi de thriller sau horror, filmele din acest gen există, după cum spuneam, de mult timp şi au creat personaje memorabile. Până şi în personajul ”Freddy Krueger” găseşti caracteristici pe care nu le vei putea uita uşor. Şi, în felul său, a influenţat o generaţie.
Însă câtă vreme nu există un echilibru, o măsură în promovarea producţiilor ”dark”, câtă vreme îl vom invoca, poate fără să ne dăm seama, chiar pe diavol pentru o nouă producţie de succes, să ştiţi că stăm pe o bombă cu ceas.
Sursa foto: By epSos.de, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27942326
Articol nostalgic dupa epoca comunista shi cenzura ei. Acum aceiashi comunishti sau fii shi nepotzii lor sunt nemultzunitzi ca nu pot aplica aceiashi cenzura mesajelor transmise prin internet care este doar o modalitate de a furniza tuturor informatzii necenzurate. Multzi dintre foshtii comunishti shi fii shi nepotzii lor sunt acum … „de dreapta” shi ii deranjeaza extrem de mult cand apar pe internet informatzii despre trecutul lor comunist shi securist. Unii dintre ei shi-au schimbat chiar numele din Timoshenko in Tismaneanu sperand sa fie acceptatzi ca Romani de dreapta cand de fapt ei sunt Evrei securishti.
Bună ziua, vă respect opinia, dar vă atrag atenţia că politizaţi inutil. Articolul nu este unul nostalgic după epoca comunistă, nu ştiu de unde aţi tras concluzia aceasta, ci doar trage un semnal de alarmă privind conţinutul unora dintre filme şi seriale, care este excesiv de violent şi nu slujeşte cauzei cinematografice. Cât priveşte ultimele consideraţii, sunt total off-topic, pentru a vorbi în limbaj de Internet.