Pe 1 octombrie Republica Populară Chineză sărbătorește Ziua Națională. Anul acesta se împlinesc 75 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze, precum și 75 de ani de la stabilirea relațiilor dintre China și România. Cu acest prilej, luni seară la sediul Ambasadei de la București a avut loc Recepția de gală la care au participat oficiali români, reprezentanți ai mediului academic, ai mediului de afaceri, precum și cei ai corpului diplomatic acreditat în România. Prezentăm în continuare discursul E.S. Han Chunlin, Ambasadorul Republicii Populare Chineze in România:
“Distinși oaspeți, doamnelor și domnilor, dragi prieteni,
În primul rând, aș dori să vă urez bun venit tuturor celor prezenți azi aici pentru a sărbători împreună aniversarea a 75 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze, precum și a 75 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România. În numele Ambasadei Chinei în România, doresc să le mulțumesc oamenilor care au ținut timp îndelungat la prietenia și cooperarea dintre China și România, care au susținut și s-au dedicat acestei cauze. Totodată, doresc să transmit cele mai sincere urări aferente acestei sărbători tuturor compatrioților mei stabiliți în România și întregului nostru popor aflat la mii de kilometri depărtare!
În ultimii 75 de ani, poporul chinez din toate grupurile etnice, aflat sub conducerea Partidului Comunist Chinez, a trudit neîncetat, a reușit să paveze calea socialismului cu caracteristici chinezești și să atingă noi maxime istorice în materie de putere economică, putere națională și influență la nivel internațional.
În special de când am intrat în noua eră, am aprofundat reforma, deschiderea și modernizarea socialistă, am propus și implementat o nouă filosofie de dezvoltare, am țintit către dezvoltarea de înaltă calitate și am promovat stabilirea unui nou model de dezvoltare, astfel creând cele două mari miracole ale dezvoltării economice accelerate și ale stabilității sociale îndelungate.
Noi aderăm la conceptul dezvoltării prin inovare, promovăm în mod activ întemeierea unei țări inovatoare și am accelerat progresul către autosuficiență în ceea ce privește știința și tehnologia.
Am atins rezultate în domenii precum zborul spațial cu echipaj, explorarea Lunii și a planetei Marte, explorarea adâncurilor mării și scoarței terestre, navigarea sateliților, informația cuantică, tehnologia nucleară și noua tehnologie energetică, avion de pasageri, biomedicina și fabricarea de aparate de zbor de mari dimensiuni, facilitând încadrarea noastră în rândul țărilor inovatoare.
Noi aderăm la conceptul armoniei, am implementat controlul la nivel macro al științei și guvernarea eficientă, am efectuat un nou tip de industrializare, urbanizare și revitalizare comprehensivă a zonelor rurale și am promovat dezvoltarea concomitentă la nivel regional, atât în mediul urban cât și în cel rural.
Noi aderăm la conceptul ecologic, susținem construirea unei civilizații ecologice, ne îndeplinim angajamentul față de atingerea pragului maxim al emisiilor de carbon și al neutralizării acestora și am făcut schimbări istorice și sistematice în ceea ce privește protecția mediului.
În 2023, intensitatea emisiilor de carbon din China a scăzut cu peste 35% în comparație cu 2012, iar totalul producției și vânzării de mașini electrice se clasează pe primul loc în lume timp de nouă ani la rând.
Noi adoptăm conceptul deschiderii, țintim către o strategie mai activă de deschidere și am devenit principalul partener comercial pentru peste 140 de țări și regiuni, printre care și România.
Volumul total de comercializare a bunurilor ne clasează pe primul loc la nivel mondial, iar inițiativa „Belt and Road” a devenit un bun al comunității internaționale și o platformă de cooperare foarte populară.
Noi adoptăm conceptul de împărtășire, am implementat temeinic o filozofie de dezvoltare în care oamenii primează și promovăm noile rezultate obținute grație prosperității atinse de toate statele prin colaborare.
Am rezolvat problema sărăciei absolute. Totodată, am atins obiectivele de eradicare a sărăciei prevăzute în „Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă” întocmită de ONU cu 10 ani înainte de termenul stabilit, aducând contribuții semnificative cauzei globale de combatere a sărăciei.
Am urmat neîncetat calea dezvoltării pașnice, am adoptat Cele Cinci Principii ale Coexistenței Pașnice, am promovat construirea unei comunități umane cu viitor împărtășit pentru omenire, am pus în aplicare valorile universale ale umanității, inițiative de dezvoltare globală, precum și inițiative pentru civilizația globală.
Am pledat pentru o lume multipolară, egală și ordonată, cât și pentru o globalizare economică incluzivă care să fie benefică tuturor și sunt soluții chinezești menite să adreseze deficitul de dezvoltare, să rezolve dilemele de securitate și să faciliteze învățarea reciprocă dintre civilizații.
Cea de-a treia ședință plenară din cadrul celui de-al 20-lea Congres Național Chinez s-a desfășurat cu succes în acest an, stabilind demersurile pentru a aprofunda sistematic planul de
reformă și deschidere și pentru a promova modernizarea în stil chinezesc. Planul de reformă și deschidere a fost un moment important în istorie care a marcat alinierea Chinei alături de restul țărilor în direcția dezvoltării comune și progresului. Continuarea reformei și a modernizării în stil chinezesc va transforma profund China și va aduce beneficii celorlalte țări.
Doamnelor și domnilor, dragi prieteni,
Celebrăm 75 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între China și România și 20 de ani de la semnarea Parteneriatului Amplu de Prietenie și Cooperare dintre cele două țări. 75 de ani au zburat ca gândul. Povestea de prietenie dintre cele două popoare merge înainte, așa cum și fluvial Yangtze și Dunărea curg necontenit. Cele două țări și-au respectat mereu suverantitatea și integritatea teritorială. Cele două țări și-au acordat reciproc importanță problemelor de bază și preocupărilor majore.
În ceea ce privește problema Taiwanului, China prețuiește poziția fermă pe care a adoptat-o România față de principiul O singură China. Continuăm să promovăm cooperarea cu rezultate practice.
În anul 2023, comerțul dintre China și România a atins 10,56 miliarde de dolari, marcând un nou apogeu după cei 3 ani consecutivi în care acesta a atins 10 miliarde de dolari. Companiile chineze își intensifică investițiile în România. Continuăm să intensificăm schimburile culturale.
Frecvent sunt organizate schimburi între think thank-uri, organizații literare și de artă și studenții celor două țări.
Acestea sunt dovada practică a cooperării pragmatice și schimburilor culturale dintre China și România. China este dispusă să găsească oportunități de cooperare cu România, să dezvolte schimburile culturale și să combată incertitudinea care caracterizează situația internațională prin exemplul unei relații stabile, cum e cea cu România. Împreună, cele două lucrează pentru a trece peste orice provocare și a realiza idealul prosperității comune.
Doamnelor și domnilor, dragi prieteni,
Conform unui proverb românesc, „Apa trece, pietrele rămân”. O veche zicală chinezească ne spune de asemenea, „Unde sunt rădăcinile adânci, acolo sunt crengile roditoare”. Prietenia dintre China și România și-a demonstrat trăinicia în fața timpului și se prezintă și astăzi la fel de profundă și dinamică.
Ambasada Republicii Populare Chineze și eu personal vom continua să colaborăm cu prietenii români din toate categoriile sociale pentru a dobândi rezultate practice în urma proiectelor calitative „Belt and Road” și cooperarea dintre China și țările din Europa Centrală și de Est. Dorim să aprofundăm schimburile și cooperarea între cele două țări în toate domeniile și la toate nivelurile posibil. Abia apoi vom putea culege roadele spre beneficiul celor două țări și cetățenilor acestora, realizând un parteneriat amplu de prietenie și cooperare între acestea.
Vă mulțumesc!