Fondul Monetar Internațional și-a diminuat de la 2,9% la 2,7% previziunile de creștere mondială pentru anul 2023, justificate de tensiunile legate de războiul din Ucraina, inflație și de creșterea dobânzilor. El avertizează că situația internațională s-ar putea degrada și mai mult. Pentru 2022 se menține previziunea de 3,2% creștere economică mondială.
Este vorba, deci, de un scenariu sumbru evocat de FMI în studiul intitulat ”Perspectivele economice mondiale”, dat publicității marți, 11 octombrie. El prevede că, de fapt, o treime din economia mondială se va contracta în 2023. Cele trei cele mai mari economii ale lumii, Statele Unite, China și zona euro vor continuă să scadà, a declarat economistul șef al Fondului, Pierre-Olivier Gourinchas, într-un comunicat. ”Pe scurt, răul abia urmează să vină” și va afecta mulți oameni…”2023 va fi marcat de o recesiune”, a adăugat el.
Pentru anul viitor, FMI prevede o încetinire a creșterii PIB-ului mondial. Va fi de 2,7%, față de 2,9% prevăzut în luna iulie – o evoluție determinată de impactul creșterii dobânzilor asupra economiei americane, de creșterea fulminantă a prețurilor la gaze în Europa, de persistența în China a restricțiilor sanitare și de dificultățile ei în imobiliare. Pentru anul acesta, FMI menține previziunea creșterii economice de 3,2%, dar această cifră traduce o încetinire marcantă după cei 6% de care a beneficiat economia modială anul trecut.
În Statele Unite, creșterea va fi anul acesta de doar 1,6%, cu 0,7% mai puțin decât s-a prevăzut în luna iulie, după neașteptata contracție a PIB-ului în al doilea trimestru. Pentru 2023, FMI menține estimarea sa de o creștere de doar 1%. Un responsabil al Trezoreriei americane a declarat înaintea publicării acestor cifre că economia Statelor Unite ”va rămâne destul de rezistentă, chiar în fața importantelor elemente contrare”.
În zona euro, creșterea prevăzută este de 3,1% anul acesta și de 0,5% în 2023. Franța va avea o creștere anul acesta de 2,5% și de 0,7% anul viitor. Țările UE sunt lovite de o criză energetică ce le afectează activitățile, ca urmare a sancțiunilor impuse Moscovei după invadarea Ucrainei, în luna februarie. Rusia, și ea, își va vedea PIB-ul contractat anul acesta cu 3,4% și cu 2,3% anul viitor.”Iarna lui 2022 va fi dificilă pentru Europa, dar iarna anului 2023 va fi probabil și mai grea”, alertează FMI.
Inflația, problema numărul unu
FMI a explicat că previziunile sale rămân dependente de capacitatea băncilor centrale de a lupta contra inflației, evitând o restricționare excesivă a politicilor monetare care riscă să precipite intrarea economiei mondiale într-o ”recesiune gravă, inutilă”, riscă să perturbe piețele financiare și să penalizeze țările în curs de dezvoltare. Se recunoaște totuși că lupta împotriva inflației rămâne prima prioritate.
„OIKONOMIA” in greceste inseamna „gestionarea casei” (Casa Raiului). Morti toti din ea inclusiv rudele mele, populata cu clone umane din 2004-2005 pana-n prezent, tot Creationismul in ea de la A la Z, impiedicat sa construiesc fatada in anul 2017 din cauza privarii de somn, n-a existat niciodata in ea noua Eva si copiii. Asta e economia voastra!