Economisești bani? Iată trei instrumente de economisire pe care le ai la dispoziție

Unul dintre obiceiurile sănătoase, care te vor ajuta pe termen lung să acoperi cheltuielile neprevăzute, dar și să te bucuri de o viață mai liniștită, este economisirea. Economisim, într-o perioadă în care inflația este mare și pare să crească, iar dobânzile la depozitele bancare nu țin mereu pasul cu aceasta? Este o decizie personală, dar ai multe beneficii atunci când economisești bani.

Ce avantaje ai când economisești?

Poate că economisirea banilor nu este cea mai populară activitate, dar atunci când ai un fond de rezervă acumulat, ești mai liniștit cu privire la ziua de mâine. Având în bancă o sumă cu care poți să te descurci trei până la șase luni, poți sta liniștit că, dacă apare ceva neprevăzut, ai cu ce să acoperi cheltuielile necesare. Dacă îți pierzi locul de muncă, de exemplu. Dacă apare o urgență stomatologică sau trebuie să repari mașina. Un fond de rezervă îți va oferi sumele de care ai nevoie pentru a acoperi aceste urgențe.

Tot o rezervă te bani te poate ajuta să progresezi. Atunci când apare oportunitatea unui curs la finele căreia primești o calificare ce îți aduce o mărire de salariu. Un curs pentru copil, care îl va ajuta mai târziu. O achiziție pe care o poți face la un preț foarte bun – un teren, de exemplu. Din banii economisiți, vei acoperi cu ușurință aceste sume.

Un alt aspect de luat în considerare când economisești constant și ai o situație stabilă din punct de vedere financiar este că vei începe să cauți soluții mai bune pentru banii tăi. Având un fond de rezervă și obiceiul de a pune deoparte, lunar, o sumă de bani, te vei gândi să faci pasul următor. 

Care va fi acest pas următor? Investițiile în instrumente ceva mai riscante, poate, dar care îți aduc beneficii mai mari. Riscurile se diminuează însă atunci când cunoști instrumentele în care investești. Și ce motivație mai bună ai să înveți mai multe decât propriile economii, pe care le aduni lună de lună?

Fondurile de investiții sunt un prim pas următor. Poți apoi să te îndrepți către obligațiuni, acțiuni la bursă, ETF-uri sau chiar investiții imobiliare. Unele dintre instrumente ți se vor potrivi și pe acestea le vei păstra în portofoliu. 

Pentru a ajunge aici însă, e o idee bună să treci prin etapa economisirii banilor. Iată câteva instrumente pe care le ai la dispoziție pentru a-ți spori economiile.

Depozitele la termen

Dobânzile la depozitele la termen sunt mai bune decât cele ale conturilor curente. Acestea se constituie pe un termen fix, cele mai populare termene fiind de 3 sau 6 luni, un an sau doi ani. Sunt bănci care oferă și depozite la termen  personalizate. 

Dacă vorbim despre depozite, interesează-te și de costul acestora. Ideal este să găsești o bancă ce oferă depozite cu costuri 0 pentru depunerea de numerar, deschiderea contului sau retragerea banilor la scadență. 

Este cazul depozitelor Patria Bank – Depozitul Patria Clasic, Depozitul Patria Plus, Depozitul Patria Senior Plus. Aniversarea Patria Bank aduce anul acesta o dobândă de top pentru depozitele în LEI nou constituite: 2,00% p.a. la depozitele pe 3 sau 6 luni și 2,50% p.a. la depozitele pe 6 luni. Dacă și tu ai niște bani puși de-o parte, pune-i la treabă peste vară și profită până la 16 iulie 2021 de oferta noastră!

Contul de economii

Contul de economii îți oferă o mai mare flexibilitate, pentru că nu ai un termen fix în care economiile tale sunt bonificate. Dobânda acestor conturi este, de cele mai multe ori, mai mică decât cea a depozitelor la termen. Totul depinde, bineînțeles, de bancă, așa că cel mai bine este să te interesezi de oferta completă înainte de a opta pentru un depozit de economii.

Fondurile de investiții

Atunci când cumperi primele unități la un fond de investiții, poți spune că ai făcut pasul următor. Ești interesat nu doar de economisire, ci și de multiplicarea economiilor tale. Fondurile de investiții oferă randamente mai bune decât dobânzile bancare. 

Înainte de a face primii pași către investiții însă, e bine să te interesezi cum funcționează un fond sau ce riscuri comportă acest instrument. 

Diversificarea este mereu o idee bună, iar când ești la început e esențial să te gândești la acest aspect. Tocmai în această idee, Patria Bank oferă un produs modern de investire și economisire, Patria Invest. Prin acesta economisești o parte din bani într-un depozit cu dobândă avantajoasă, dar te bucuri și de un potențial mai bun de randament al Fondul de investiții Patria Global. 

Așadar, economisirea te va ajuta să stai liniștit, fiind asigurat pentru eventualele cheltuieli neprevăzute. În timp, te vei gândi și la modul în care poți investi banii economisiți pentru ca aceștia să îți aducă un venit suplimentar constant.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW