Beatrice Spătaru (gds.ro)
Ministrul Educației i-a chemat miercuri pe reprezentanții editurilor de manuale să discute despre licitația proaspăt lansată pentru manualele de clasa a VIII-a, potrivit hotnews.
Editorii spun că e foarte bine că ministerul a lansat licitația devreme, astfel încât elevii care acum sunt în clasa a VII-a și care anul școlar viitor vor trece în clasa a VIII-a să aibă manuale, însă aceasta a fost lansată după un ordin vechi, iar ei nu au fost consultați deloc cu privire la modul în care să fie realizate.
Editorii au o serie de observații, printre care timpul insuficient pentru elaborarea unui conținut de calitate. ”Termenul propus pentru depunerea ofertelor – 03.02.2020 – este total insuficient pentru realizarea unor conținuturi de calitate”, se arată într-un document al Asociației Editorilor de Manuale.
Aceștia susțin că Ministerul Educației ar trebui să revină la modul în care s-a făcut licitația în perioada 1995-1999.
”Prezentarea parțială a conținutului în vederea evaluării: aproximativ 25% din manual, însoțită de un sinopsis și de o declarație de asumare a conformității conținutului final al manualului – a funcționat cu succes în licitațiile organizate sub egida Băncii Mondiale (perioada 1995 – 1999)”, este una dintre propunerile editorilor.
Editorii mai cer un termen decalat de depunere a variantei digitale a manualului, după anunțarea rezultatelor, doar pentru proiectele declarate câștigătoare.
Reamintim că, săptămâna trecută, Ministerul Educației și Cercetării, prin Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE), în calitate de autoritate contractantă, a lansat procedurile de licitație în vederea asigurării manualelor școlare pentru elevii claselor a VIII-a în anul școlar 2020-2021. Lansarea licitației încă din semestrul întâi este o premieră pentru o astfel de licitație, până acum aceste licitații fiind lansate în ultimul moment.