Marți, Ministerul Finanţelor Publice a primit dispoziţii de la ministru de a nu se mai împrumuta la bănci, informează hotnews.ro, citând Agerpres.
„Apropo de împrumut, ieri (luni – n.r.) eu am dat dispoziţie şi am spus: nu ne împrumutăm în piaţă. Că tot am auzit aici ‘ruşinea nu ştiu care’, a afirmat Eugen Teodorovici, la Parlament.
Potrivit ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, toate sumele necesare finanţării pe minimum şase luni s-ar afla deja în trezorerie.
„Nu, încă o dată: Ministerul de Finanţe are sume suficiente pentru a se finanţa. Ştiţi foarte bine – avem sumele necesare în trezorerie pentru a ne finanţa, (…) pentru foarte mult timp, minim şase luni de zile”, a mai spus ministrul.
Aceşti bani – în situaţia în care există – ar reprezenta practic un buffer (o zonă tampon), dar care odată epuizați, ar pune Guvernul tot în situaţia de a se împrumuta de la bănci. (Oricum, buffer-ul e folosit în mod normal doar în situații de criză).
Pentru a-şi justifica decizia, ministrul a invocat dobânzile tot mai mari, care ar fi fost aplicate în ciuda introducerii controversatei Ordonanţe 114/2018, al cărei scop era de a menține dobânzile la un nivel scăzut.
„Doi la mână: nu putem să cumpărăm la un preţ pe care cineva în piaţă încearcă să îl ducă mai sus decât este necesar sau decât ar trebui să fie. Şi atunci decizia Ministerului de Finanţe este aceea de a nu se împrumuta şi aceasta a fost decizia de ieri”, a precizat Eugen Teodorovici.
Cu toate acestea, potrivit unei postări de pe Facebook, de luni, a senatorului PNL Florin Cîțu, Guvernul deja s-ar fi împrumutat parţial la dobânzi în creştere. Doar că nu ar fi reuşit să împrumute de pe piața internă decât o parte din suma dorită. În postarea de pe Facebook, Florin Cîțu a precizat că, pe parcursul lunii ianuarie, Guvernul ar fi încercat să împrumute un total de 2.9 miliarde lei, şi că din această sumă, nu a reuşit să obţină decât 1,4 miliarde, și acelea la dobânzi în creştere.
Iar potrivit Hotnews.ro, luni, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) ar fi încercat să obţină un împrumut de 400 milioane de lei de pe piața internă. Dar ulterior primirii câtorva oferte din partea a şapte dealeri primari, Ministerul ar fi refuzat.
La mijlocul lunii ianuarie, tot Florin Cîțu atrăsese atenţia cu privire la faptul că Guvernul făcuse un împrumut de 100 de milioane de euro, după ce în prealabil făcuse două alte încercări nereuşite de a atrage împrumuturi.
Eugen Teodorovici a refuzat, însă, să indice dacă dificultăţile Guvernului în a obţine împrumuturi la dobânzi avantajoase s-ar datora Ordonanţei 114/2018 – cea care le-a introdus băncilor aşa-numita „taxa pe lăcomie”.
„Nu ştiu, trebuie să avem o discuţie şi cu Asociaţia Română a Băncilor pentru a vedea. Eu am încercat să avem această discuţie în trei actori: Banca Naţională, Ministerul de Finanţe şi Asociaţia Română a Băncilor. Nu s-a dat curs dintr-o parte şi am spus că era corect să discutăm la aceeaşi masă. Totuşi, Banca Centrală a solicitat o discuţie în CNSM, în 4 februarie, înţeleg că este de interes acest subiect şi atunci corect este să avem o discuţie cu cărţile pe masă şi cu toţi actorii implicaţi”, a spus ministrul de finanţe, citat de Hotnews.