Efectele pandemiei asupra sănătăţii psiho-emoţionale a copiilor

Un copil din trei s-a confruntat cu stări de anxietate și a avut nevoie de consiliere și suport psiho-emoțional, procentul crescând la peste 50% în cazul adolescenților, mergând până la consecințe extrem de grave, și anume tentative de suicid. Salvați Copiii România organizează, în perioada 7 – 10 septembrie, la Bran, jud. Brașov, cea de-a treia ediție a Taberei Sănătății, la care participă 80 de copii din întreaga țară, pentru a lua parte la dezbateri și activități ce au ca scop reducerea impactului pandemiei asupra bunăstării lor mintale și asupra sănătății generale.

În doar 8,1% dintre cazurile care au apelat la serviciile de consiliere ale psihologilor organizației în primul an de pandemie, diagnosticele au fost independente de contextul pandemic (opoziționism, ADHD/ADD, tulburări de vorbire, intelect liminar sau tulburări de neurodezvoltare), arată datele unei anchete realizate de Salvați Copiii România în luna iunie.

De asemenea, cercetările recente realizate de Save the Children la nivel internațional evidențiază faptul că unul din patru copii se confruntă cu anxietatea. De la debutul pandemiei, aproximativ 65% dintre copii au sentimente de neputință, de singurătate și de frică de izolare de cei dragi.

În anul marcat de restricțiile sociale impuse de pandemie (martie 2020 – martie 2021), printre care închiderea școlilor și trecerea la educația online, centrele de consiliere ale Organizației Salvați Copiii au preluat copii și adolescenți care au dezvoltat diferite tulburări emoționale, în proporție majoritară dezvoltate pe fondul contextului psiho-social.

Astfel:

  • Cele mai frecvente diagnostice în cazul preșcolarilor au fost reprezentate de anxietate și anxietatea școlară (dificultățile de readaptare școlară).
  • Diminuarea concentrării la orele online, precum și scăderea abilităților și a interacțiunilor sociale au condus la multiplicarea episoadelor de furie și irascibilitate.
  • Imposibilitatea de a face activități în aer liber și de a ieși în afara casei a intensificat comportamentele de tip anxios.

Tabăra Sănătății face parte din proiectul Alegeri Sănătoase, desfășurat cu sprijinul Kaufland România. În activitățile derulate până în prezent, a fost identificată nevoia copiilor de a învăța cum să procedeze atunci când sunt îngrijorați, când le lipsește sprijinul social, când sunt plictisiți sau lipsiți de motivație. Convingerea noastră este că acești copii au nevoie să fie pregătiți să devină „ambasadori ai stării de bine”, întrucât efectele pandemiei asupra balanței emoționale a copiilor ar putea să persiste mult timp după trecerea acesteia.

”Au existat multe schimbări bruște în viața copiilor și încă nu cunoaștem impactul pe termen lung al acestei crize. Se cere să fim vigilenți și să facem tot posibilul pentru a limita impactul asupra sănătății mintale a copiilor”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Organizația Salvați Copiii. “Cei care trăiesc în sărăcie sau sunt martori ai violenței domestice sunt cu adevărat vulnerabili. În cele mai grave cazuri, dacă nu se intervine, se poate ajunge la depresie sau alte probleme de sănătate mintală”, a adăugat aceasta.

Noi, la Kaufland România, ne asumăm responsabilitatea față de comunitatea din care facem parte și suntem dedicați proiectelor strategice, cu viziune pe termen lung, cum este proiectul Alegeri sănătoase. De peste 3 ani, împreună cu Salvați Copiii România, sprijinim educația și dezvoltarea armonioasă a copiilor”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

Pe parcursul celor patru zile de tabără, copiii vor participa la ateliere menite să îi ajute să exploreze relația cu emoțiile și gândurile care îi copleșesc. Atelierele vor cuprinde teme precum: sănătatea emoțională a copiilor, managementul socio-emoțional în mediul școlar și fenomenul de cyberbullying. Activitățile vor fi desfășurate de experți ai Organizației Salvați Copiii România, împreună cu voluntari facilitatori.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW