El Salvador a minat, din 2021 până în prezent, un total de 474 Bitcoin, care valorează aproximativ 29 milioane de dolari, folosind energie geotermală vulcanică. Bitcoin-ul a fost minat cu puterea vulcanului Tecapa, utilizând 300 de procesoare de minare. Conform Reuters, țara a alocat 1,5 megawați (MW) pentru minarea criptomonedelor din cei 102 MW produși de centrala electrică deținută de stat.
În contextul unei creșteri a atenției asupra dependenței minării BTC de electricitate și combustibili fosili, El Salvador a devenit un adevărat pionier în ceea ce privește minarea cu energie regenerabilă. În 2021, El Salvador a făcut istorie devenind prima țară care a adoptat Bitcoin ca monedă cu curs legal, alături de dolarul american. De atunci, guvernul a adoptat mai multe politici axate pe Bitcoin, inclusiv stabilirea unei centrale geotermale pentru minarea BTC.
El Salvador deține acum un total de 5.750 BTC în valoare de aproximativ 354 milioane de dolari. Începând cu 2021, organizații globale precum Banca Mondială și altele au criticat puternic națiunea central-americană pentru adoptarea Bitcoin. Bear marketul din perioada 2022-2023 a intensificat această atenție, iar multe voci au pus sub semnul întrebării acțiunile președintelui Nayib Bukele. Cu toate acestea, Bukele a dublat miza pe Bitcoin, anunțând că țara va cumpăra un BTC în fiecare zi. Bukele a câștigat cu ușurință alegerile prezidențiale din El Salvador din 2024, cu un sprijin larg la nivel național.

Minarea Bitcoin și utilizarea combustibililor fosili au fost subiecte controversate de mult timp în industria crypto. Organizația Greenpeace, susținută de Ripple, printre altele, a pledat pentru tranziția Bitcoin de la proof-of-work la proof-of-stake. Guvernatorul din New York, Kathy Hochul, a semnat pe 22 noiembrie 2023 un moratoriu privind minarea proof-of-work, făcând ca New York să devină primul stat din America care interzice orice activitate de minare PoW pentru doi ani.
După achiziționarea a 1,5 miliarde de dolari în Bitcoin, CEO-ul Tesla, Elon Musk, a promis să-l încorporeze ca metodă de plată pentru mașinile Tesla. Cu toate acestea, el a inversat decizia la scurt timp, invocând impactul negativ asupra mediului al minării.
Musk a spus că va reconsidera această mișcare doar când peste 50% din minarea Bitcoin va folosi surse de energie regenerabile. De când Musk a făcut această promisiune, numeroase rapoarte au sugerat că peste 60% din minarea BTC se bazează pe surse de energie regenerabile.
Musk nu a recunoscut încă aceste rapoarte și nu a implementat o opțiune de plată BTC. Tesla se confruntă în prezent cu un proces pentru încălcarea repetată a Clean Air Act prin eliberarea de poluanți nocivi din fabrica sa din Fremont în cartierele învecinate.

În țara noastră, Beiuș, din județul Bihor, este singurul oraș care folosește energie termală. Cu toate acestea, în viitor, acest tip te tehnologie ar putea deveni mult mai popular. Până atunci, țara noastră trebuie să se mulțumească cu dezvoltarea unor proiecte cripto și desigur, cu investițiile private în criptomonede.
Binance, una dintre cele mai importante platforme de tranzacționare de criptomonede la nivel global, le oferă utilizatorilor români un avantaj considerabil. Investitorii și traderii din România pot efectua tranzacții direct în RON, facilitând accesul rapid și simplu la piața globală de criptomonede. Pe lângă acest aspect, Binance România pune la dispoziția utilizatorilor opțiuni de staking, futures și o mulțime de instrumente financiare, care atrag atât investitori aflați la început de drum, cât și traderi experimentați.
De asemenea, prin intermediul platformei exclusiviste pentru lansări de noi monede, utilizatorii Binance au șansa de a fi printre primii care investesc în criptomonede noi, înainte ca acestea să fie listate pe piețele majore.
Pentru a-și securiza și mai bine investițiile, utilizatorii români optează pentru portofelele hardware Ledger. Aceste dispozitive oferă un nivel suplimentar de securitate, stocând cheile private offline și protejând astfel activele digitale de eventualele atacuri cibernetice. Deși este recunoscut la nivel mondial pentru securitatea sa robustă și este utilizat de mulți investitori pentru a-și proteja criptomonedele, Ledger în Romania se află încă la început de drum.