12.8 C
București
joi, 6 mai

Elevii: Promisiunile ministrului Monica Anisie, doar exerciții de imagine

Încă de la preluarea mandatului de ministru al Educației și Cercetării, Monica Anisie și-a asumat politic o serie de măsuri cheie în domeniul educației, cele mai multe dintre ele având următoarea formă: „de la toamnă, (…)”.

Mai nou, elevilor din mediile dezavantajate le sunt promise tablete pentru accesarea resurselor de învățare online, în același spirit în care le era promisă posibilitatea de a călători gratuit, pe orice mijloc de transport, în baza carnetului de elev.

Consiliul Național al Elevilor trage un semnal de alarmă privind promisiunile ministrului Monica Anisie, care reprezintă, la momentul actual, doar exerciții de imagine, în lipsa unor strategii fundamentate.

Ministrul Educației și Cercetării trebuie să conștientizeze rata abandonului școlar în România, dar și sutele de mii de copii care trăiesc la limita subzistenței. O promisiune încă neonorată a ministrului este transportul gratuit pentru elevi, reprezentanții elevilor orientându-și eforturile către rezolvarea acestei probleme – elevii nu își primesc decontul integral și nu au parte de reduceri pentru mijloacele utilizate pentru a face naveta. 

Primul pas pentru rezolvarea problemei este abrogarea celor două hotărâri de Guvern care periclitează transportul elevilor – HG 309/1996 și HG 863/2016. Atât timp cât aceste acte normative sunt în vigoare, elevii nu vor avea transportul subvenționat.

Consiliul Național al Elevilor a transmis, la data de 25 martie, o adresă prin care solicita abrogarea acestor acte normative, însă, la peste o lună de la data comunicării, nevoile elevilor au rămas blocate în sertarul Ministerului Educației și Cercetării. 

„În calitate de reprezentanți ai tuturor elevilor din România, suntem de părere că unul dintre principiile pe care trebuie să se fundamenteze învățământul în România este principiul echității, aspect enunțat în Legea educației naționale nr. 1/2011, dar nerespectat de factorii decizionali din domeniul educației. Elevii au nevoie de acțiuni, nu de promisiuni, pentru un sistem educațional care să ofere dreptul nemijlocit la învățătură, așa cum prevede Constituția României. Așteptăm abrogarea HG 309/1996 și HG 863/2016, primii pași pentru obținerea transportului gratuit, așa cum promitea ministrul în urmă cu câteva luni. Noi nu am uitat, suntem aici să cerem dreptate pentru colegii noștri navetiști, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW