La miezul nopțîi de sâmbătă spre duminică a intrat în vigoare embargoul american asupra petrolului venezuelean, unicul pilon al fragilei economii a acestui stat. Scopul declarat al Washingtonului este forțarea lui Nicolas Maduro să plece de la conducerea țării.
Începând de duminică, embargoul interzice tuturor întreprinderilor americane să cumpere petrol de la compania petrolieră publică PDVSA din Venezuela sau de la vreuna dintre filialele acesteia. Este, de asemenea, interzisă oricărei entități străine utilizarea sistemului bancar american pentru achiziționarea de petrol venezuelean. Aceasta este una din măsurile anunțate de președintele Trump ce vizează înlăturarea actualului guvern de la Caracas și instaurarea președintelui autoproclamat Juan Guaido, recunoscut deja de circa 50 de state, în mare majoritate latino-americane. Vineri, 26 aprilie, Washingtonul a procedat de asemenea la măsuri restrictive împotriva ministrului venezuelean de Externe, Jorge Arreaza. Îi este interzisă utilizarea sistemului financiar internațional în dolari și îi sunt «înghețate» eventuale bunuri de care dispune pe teritoriul Statelor Unite. Numele său a fost inclus pe «lista neagră» a sancțiunilor financiare.
Efectele embargoului
Embargoul american, spun analiști economici nu doar venezueleni, ar putea avea un impact îngrijorător asupra economiei țării, și așa în pragul falimentului. La sfârșitul anului trecut, Venezuela exporta o jumătate de million de barili de petrol pe zi către Statele Unite și trei sferturi din veniturile sale proveneau de la clienți americani. Filiala americană a companiei publice venezuelene Citgo posedă rafinării, oleoducuri și participaţiuni la terminalele petroliere de pe teritoriul american. Mii de benzinării poartă însemnul Citgo, care acum sunt controlate de președintele autoproclamat Juan Guaido. Acesta a numit o nouă conducere la filiala americană Citgo, ceea ce i-a permis rămânerea în funcțiune. În schimb, prin intrarea în vigoare a embargoului, achizițiile de petrol venezuelean în America se prăbușesc.
Cine va cumpăra totuși petrol venezuelean?
După Statele Unite și China, India era al treilea importator al petrolului din Venezuela. Implicațiile embargoului american intrat duminică în vigoare obligă societățile indiene să se retragă de teama unor sancțiuni. În consecință, China și Rusia devin principalii susținători ai lui Nicolas Maduro, ajuns într-o situație limită. Petrolul reprezintă 96% din venitul național al țării, iar FMI prognozează o diminuare a PIB-ului în acest an, cu 25%. Dezastrul este și mai îngrijorător dacă se are în vedere o hiperinflație ajunsă la 10.000.000% și o rată a șomajului de 44,3%. Potrivit ONU, circa 2,7 milioane de cetățeni au părăsit țara din cauza lipsei alimentelor, a medicamentelor, a produselor de primă necesitate. Complicarea situației economice este provocată în primul rând de dependența țării de importurile zilnice de petrol lejer care să fie amestecat cu petrolul foarte greu venezuelean pentru a putea fi utilizat. Caracasul va trebui să-și caute noi furnizori. Rapid Energy Group prognozează deja o scădere a producției companiei publice PDVSA până la 200.000 de barili pe zi, față de 3,2 milioane barili pe zi în 2008. Ea scăzuse deja în luna martie anul acesta până la 840.000 barili pe zi.