Organizația Națiunilor Unite a dat publicității un raport consacrat deșeurilor alimentare în lume. În 2022, la nivelul planetei au fost risipite 1,05 miliarde tone de alimente, reprezentând o cincime din toate alimentele disponibile la vânzarea către consumatori, fără a lua în calcul și pierderile înregistrate în lanțul de producție. Un detaliu din raport arată că din gospodăriile cetățenilor sunt aruncate zilnic circa un miliard de mese individuale. În aceste condiții, ONU lansează un apel insistent la acțiune.
Cea mai mare parte a risipei alimentare din lume provine din gospodării. În 2022, acestea au risipit 631 milioane tone de alimente preparate pentru hrană, se arată în raportul privind Programul Națiunilor Unite privind mediul înconjurător (PNUD), adică echivalentul a 60% din tot ceea ce se risipește. Vine apoi sectorul restaurantelor (cu 290 tone risipite) și sectorul vânzărilor cu amănuntul (131 tone). Toate aceste cifre se adaugă la cele 13% din hrana mondială pierdută în procesul de producție de la recoltare până la etalarea produselor alimentare în piețe și magazine, trecând prin transport, completează raportul ONU.
„Este o risipă ce afectează grav planeta și societățile noastre” , a subliniat Clementine O’Connor, de la Organizația Națiunilor Unite pentru mediul înconjurător. Pierderile și risipa de alimente poartă de asemenea răspunderea pentru 8% până la 10% din emisiile de gaz cu efect de seră în lume, în special pentru emisiile de metan. „Această risipă reprezintă anual 940 miliarde de dolari pierderi economice, în timp ce 783 milioane de persoane ale planetei suferă de foame”, relevă Clementine O’Connor.
Ceea ce este însă de reținut, spun experții ONU, risipa de alimente nu este o problemă doar a țărilor bogate. Cifrele arată că se risipește la fel de mult și în țările cu venituri mici. Diferența nu este decât de 7 kg alimente risipite pe persoană și per an, între bogați și săraci, afirmă Richard Swannel, de la ONG-ul britanic Wrap. El susține de asemenea că favorizând parteneriatul public-privat și mobilizând ansamblul actorilor, lucrurile se pot schimba. Se reamintește faptul că, în 2022, țările lumii s-au angajat să reducă cu jumătate risipa de alimente până în 2030.
ONU dă alarma privind risipa de alimente în lume și cheamă la acțiune

1 Comment
Un ONG/expirat grohaie la greu, Loaza di la noi grohaie si ea / „ca sa se dea’n stamba” !