8.6 C
București
miercuri, 25 noiembrie

Emmanuel Macron a anunțat la posturile de televiziune prelungirea regimului de strictă izolare până la 11 mai

Luni seară, președintele Franței, Emmanuel Macron, s-a adresat din nou francezilor la posturile de televiziune pentru a le prezenta situația din acest moment, la nivel național, a crizei sanitare provocate de coronavirus și măsurile ce se impun în perioada următoare.

Prima sa constatare a fost aceea că, în momentul de față, epidemia este sub control și în regres în Franța, dar a anunțat prelungirea regimului de izolare severă până la 11 mai.

Domnia sa a justificat această măsură prin realitatea încă existentă în țară, unde, potrivit ultimului bilanț oficial, există încă 14.967 persoane contaminate cu coronavirus. Pe un ton convingător, argumentat, președintele Macron a susținut că situația existentă face necesară menținerea în continuare a celui mai strict regim de izolare până luni, 11 mai, dată la care “începe o nouă etapă”.

La data respectivă, creșele, școlile, colegiile și liceele își vor redeschide porțile. Măsura respectivă va fi însoțită de instituirea unor reguli speciale de comportament și funcționare. Cursurile în instituțiile de învățământ superior nu vor fi reluate înaintea verii. După 11 mai, rămân închise cafenelele, barurile, restaurantele, muzeele și alte locuri publice, a precizat președintele Macron.

Când și cum se va ieși din izolare

Între măsurile ce urmează a fi luate în etapa de după 11 mai, președintele Macron a menționat testele generalizate, urmărirea și izolarea persoanelor contaminate cu coronavirus, luarea altor măsuri vizând ieșirea din izolare și revenirea la viața normală. Frontierele cu țările neeuropene vor rămâne totuși închise “până la noi ordine”. Pentru precizarea tuturor modalităților de ieșire din izolare, a spus președintele Macron, în termen de 15 zile, guvernul va prezenta planul pentru “după 11 mai”. Condiția cerută de domnia sa a fost să se procedeze “cu calm și curaj”, evocând riscul unui al doilea val de contaminare.


Foto: By The White House from Washington, DC – #G7Biarritz, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=81702700

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW