Luni, 26 februarie, la Paris au fost prezenți șefi de stat din circa 20 de țări europene, pentru a participa la conferința consacrată sprijinirii Ucrainei în lupta sa contra agresorului rus. Președintele Emmanuel Macron a afirmat în intervenția sa că înfrângerea Rusiei este „indispensabilă” pentru garantarea securității europenilor și trimiterea de trupe occidentale pe teritoriul Ucrainei nu trebuie să fie exclusă. Ipoteză care – se știe – nu are consensul tuturor țărilor occidentale. „Noi vom face tot ce trebuie pentru ca Rusia să nu poată câștiga acest război”, a avertizat președintele Macron și a anunțat că aliații ucrainenilor vor crea o alianță pentru livrarea de rachete cu rază de acțiune medie și lungă.
Încă de la deschiderea conferinței, Emmanuel Macron a subliniat: „Rusia nu poate și nici nu trebuie să câștige acest război, nu doar pentru a permite Ucrainei să continue să existe, ci pentru asigurarea securității colective în Europa”, idee pe care președintele francez a repetat-o și la finele conferinței. El și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu creșterea agresivității Rusiei, nu doar în ofensiva militară din Ucraina, ci și în interiorul frontierelor Rusiei, ilustrată recent de moartea lui Alexei Navalnîi.
În deschiderea conferinței, în sistem video, a apărut președintele ucrainean Volodimir Zelenski. În engleză, el a mulțumit omologului său francez pentru sprijinul ce i-a fost acordat. „Împreună, a spus Zelenski, trebuie să ne asigurăm că Putin nu va putea extinde agresiunea sa și la alte națiuni”. În ciuda diminuării ajutorului militar extern, Zelenski nu a emis niciun reproș, nemulțumiri față de insuficientul ajutor european. „Dintr-un milion de obuze pe care Uniunea Europeană le-a promis, din nefericire abia 30% au fost livrate”, a afirmat el pe ton moderat în cursul dezbaterilor.
Ce poate, totuși, spera concret Ucraina după această conferință?
Din păcate, conferința s-a încheiat fără vreun anunț concret. Obiectivul anunțat de către Elysée are mai degrabă rol de simbol. S-a dorit, de fapt, prezentarea unei „Europe determinate, o Europă care nu este nici resemnată, dar nici defetistă în fața Rusiei”. Or, spun comentatorii politici nu doar francezi, citați de RFI, la doi ani de la declanșarea invaziei ruse, Kievul se află într-o situație foarte complicată, dependent de ajutorul occidental. Ceea ce se joacă în Ucraina este nu doar decisiv pentru această țară, ci pentru securitatea colectivă – a fost sloganul ce a marcat această conferință, cu rol mobilizator la creșterea ajutorului militar.
Trimite o pe ma ta ba, nu copilul sau nrpotul meu. Huoooooo, mortii ma ti de jegos, fa mobilizare si trimite ti ba tu trupele de negri si araboi, ca i plina franta ta de ei. DU TE TU BS DOBITOCULE SI LUPTA CU ARMA N MANA, PARAZITUL DREAQU. ROMÂNIA TREZESTE TE, ROEXIT, NATOEXIT, NATIONALIZARE FARA DESPAGUBIRI, YANKEES GO HOME, TRAIASCA ROMÂNIA LIBERA
Pune te ba necrofilule in fruntea trupelor tale de araboi si ciori, ca doar ăștia au mai ramas in franta, vino in suacraina si lupta te TU cu rudoi ba, nu noi. Morrii ma ti de zdreanta corporatista
Zelenski si Ucraina au fost folositi drept pioni pe tabla de sah a Marilor Puteri:
aliatii Occidentali au obtinut, pana acum, intrarea Finlandei in NATO (in ciuda statului sau de neutralitate de dupa al II-lea razboi mondial)
si in curand intrarea Suediei in NATO (in ciuda aceluiasi statut de neutralitate de care a uitat in cateva luni)
Acum Zelenski e nevoit sa joace, daca a intrat in hora, si nu pare ca va primi ceva dupa razboi (intrarea Ucrainei in NATO – Rusia se opune vehement – sau intrarea in UE – Rusia nu va lasa teritoriile rusofone din Ucraina).
Fara acest razboi din Ucraina, NATO nu s-ar fi putut extinde peste Suedia si Finlanda.
Copiii spun lucruri traznite.
TAMPITII(MACRON) SPUM LUCRURI TRAZNITE.