marți, 31 martie, 2020
4 C
București

Alarmă la Berlin: Angela Merkel recunoaște și denunță “otrava” rasismului existentă în societatea germană

După cele două atacuri cu armă din orașul Hanau, nu departe de Frankfurt, a căror motivație – reieșită din primele concluzii ale parchetului federal – se dovedește a fi fost rasismul, xenofobia, însăși doamna cancelar Angela Merkel a ieșit în public pentru a da un semnal de alarmă. Domnia sa a condamnat cu toată tăria – într-o declarație făcută joi la Berlin -“otrava” rasismului în Germania, demonstrat nu doar de atacurile de miercuri seară, soldate cu 9 morți, ci și de celelalte atentate ale extremei drepte comise în diverse locuri din țară în ultimii ani.

“Rasismul este o otravă, ura este otravă și această otravă există în societatea noastră”, a declarat Angela Merkel, evocând seria de atentate și asasinate comise de un grup de neonazişti în anii 2000, uciderea în luna iunie trecut a unui parlamentar pro-migranți sau atacul din octombrie ce a vizat o sinagogă, soldat cu doi morți. “Ne opunem cu forță și determinarea tuturor celor care încearcă să divizeze Germania”, a continuat doamna cancelar, insistând asupra “drepturilor și asupra demnității fiecărei persoane din această țară”, fără deosebire de origine sau religie.

Recunoscând că este prea devreme pentru a face lumină în privința atacurilor de la Hanau, doamna Merkel a relevat că “sunt numeroase indicii ce arată că autorul a acționat animat de idei de extremă dreapta, rasiste, de o ură atroce față de persoane de origine, credință sau aparenţă diferită”.

AfD este brațul politic al terorismului de extremă dreapta”

Joi, după atacurile de la Hanau, relatează corespondenți ai presei străine de la fața locului, reacțiile politice s-au multiplicat. “Sunt oripilat, bulversat și fără glas” în fața acestei noi crime”, a comentat în fața ziariștilor Volker Bouffier, ministru-președinte al partidului conservator UCD din landul Hessa. “O crimă atroce a fost comisă; și prea multă vreme noi am ezitat să spunem lucrurilor pe nume: că există terorism de dreapta în Germania”, a afirmat copreședinta partidului Social-Democrat, Saskia Esken. Ursula von der Leyen s-a declarat “profund șocată” de atacurile de la Hanau. O adunare în memoria victimelor a fost prevăzută joi la Berlin, în fața porții Brandenburg. Mai mulți oficiali germani fac o legătură clară între violenţe și climatul întreținut de partidul AfD (Alternativă pentru Germania) de extremă dreapta. Potrivit social-democratului Michael Roth, secretar de stat pentru Afaceri europene, elemente de genul celor ce au comis atacurile de la Hanau “se hrănesc ideologic de la fasciști” precum Björn Höcke, liderul organizației AfD din landul Turingia, promotor al “urii contra democrației, al rasismului, antisemitismului, al urii contra țiganilor”. Este evident că AfD “este brațul politic al terorismului de extremă dreapta”, susține Michael Roth.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Grant cultural european câștigat de Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române

Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române este câștigătorul unuia dintre cele 185...

Vei fi o victimă sau un supraviețuitor? Lectura poate face diferența

Otilia Caraza, Act şi Politon „Cartea aceasta mi-a schimbat viața!” De câte ori nu ai...

Prețul petrolului se prăbușește. Coronavirusul diminuează dramatic cererea pe piețele lumii

Arabia Saudită a anunțat la începutul acestei săptămâni că intenționează să-și mărească exportul de petrol până la nivelul a 10,6...

Cum pot aplica companiile pentru amânarea ratelor

Între reacțiile pe care Guvernul României le-a avut pentru diminuarea efectelor determinate de pandemia COVID-19 asupra mediului...

TRENDING

Rolul BIM-ului în construcții urbane

Indiferent dacă este vorba despre arhitecţi celebri...

Apetitul global pentru fuziuni si achizitii atinge un record al ultimilor 10 ani

59% dintre companiile din toată lumea plănuiesc...