5.6 C
București
vineri, 4 decembrie

Alarmă la Berlin: Angela Merkel recunoaște și denunță “otrava” rasismului existentă în societatea germană

După cele două atacuri cu armă din orașul Hanau, nu departe de Frankfurt, a căror motivație – reieșită din primele concluzii ale parchetului federal – se dovedește a fi fost rasismul, xenofobia, însăși doamna cancelar Angela Merkel a ieșit în public pentru a da un semnal de alarmă. Domnia sa a condamnat cu toată tăria – într-o declarație făcută joi la Berlin -“otrava” rasismului în Germania, demonstrat nu doar de atacurile de miercuri seară, soldate cu 9 morți, ci și de celelalte atentate ale extremei drepte comise în diverse locuri din țară în ultimii ani.

“Rasismul este o otravă, ura este otravă și această otravă există în societatea noastră”, a declarat Angela Merkel, evocând seria de atentate și asasinate comise de un grup de neonazişti în anii 2000, uciderea în luna iunie trecut a unui parlamentar pro-migranți sau atacul din octombrie ce a vizat o sinagogă, soldat cu doi morți. “Ne opunem cu forță și determinarea tuturor celor care încearcă să divizeze Germania”, a continuat doamna cancelar, insistând asupra “drepturilor și asupra demnității fiecărei persoane din această țară”, fără deosebire de origine sau religie.

Recunoscând că este prea devreme pentru a face lumină în privința atacurilor de la Hanau, doamna Merkel a relevat că “sunt numeroase indicii ce arată că autorul a acționat animat de idei de extremă dreapta, rasiste, de o ură atroce față de persoane de origine, credință sau aparenţă diferită”.

AfD este brațul politic al terorismului de extremă dreapta”

Joi, după atacurile de la Hanau, relatează corespondenți ai presei străine de la fața locului, reacțiile politice s-au multiplicat. “Sunt oripilat, bulversat și fără glas” în fața acestei noi crime”, a comentat în fața ziariștilor Volker Bouffier, ministru-președinte al partidului conservator UCD din landul Hessa. “O crimă atroce a fost comisă; și prea multă vreme noi am ezitat să spunem lucrurilor pe nume: că există terorism de dreapta în Germania”, a afirmat copreședinta partidului Social-Democrat, Saskia Esken. Ursula von der Leyen s-a declarat “profund șocată” de atacurile de la Hanau. O adunare în memoria victimelor a fost prevăzută joi la Berlin, în fața porții Brandenburg. Mai mulți oficiali germani fac o legătură clară între violenţe și climatul întreținut de partidul AfD (Alternativă pentru Germania) de extremă dreapta. Potrivit social-democratului Michael Roth, secretar de stat pentru Afaceri europene, elemente de genul celor ce au comis atacurile de la Hanau “se hrănesc ideologic de la fasciști” precum Björn Höcke, liderul organizației AfD din landul Turingia, promotor al “urii contra democrației, al rasismului, antisemitismului, al urii contra țiganilor”. Este evident că AfD “este brațul politic al terorismului de extremă dreapta”, susține Michael Roth.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW