Emmanuel Macron: prioritățile președinției semestriale franceze a Consiliului UE, lansate sub deviza «Relansare, Forţă, Apartenenţă»

Emmanuel Macron şi-a prezentat joi seară, la Palatul Elysée, în prezența presei, priorităţile preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene. O preşedinţie rotativă care începe la 1 ianuarie 2022. Unul dintre obiectivele prioritare anunțate de liderul francez este construirea unei „Europe puternice şi suverane”. Pentru a proteja mai bine frontierele europene, Macron îşi propune să reformeze acordurile de liberă circulaţie de la Schengen. Așa cum a anunțat el cu alte prilejuri, intenționează de asemenea să obțină unele modificări ale regulilor bugetare fixate de tratatul de la Maastricht.

Președintele Macron a insistat în introducerea la discursul său asupra contextului foarte complicat în care Franța exercită președinția Consiliului UE în următorul semestru – criza sanitară, criza migranților «manipulată de anumite țări» (se înțelege foarte bine aluzia la Marea Britanie sau Belarus). Prioritatea numărul unu a președinției franceze este «trecerea la o Europă a cooperării în interiorul frontierelor noastre, la o Europă puternică în lume, pe deplin suverană, liberă să aleagă ce vrea şi cu control asupra destinului ei. Asta este prioritatea mea”, a spus președintele Macron. În context, el a reamintit situația de o gravitate fără precedent cu care a fost recent confruntată Europa la graniţa Poloniei și a Lituaniei cu Belarus, drama recentă din Canalul Mânecii cu zeci de migranţi decedaţi în tentativa lor de a ajunge în Marea Britanie. „Dar ce înseamnă o Europă suverană? Inseamnă o Europă capabilă să-şi controleze frontierele. Este motivul pentru care vom lansa sub preşedinţia franceză a Consiliului UE o reformă a spaţiului Schengen. În primul rând, instaurând un comitet de pilotaj politic Schengen, după modelul celui care există pentru zona euro. Miniştrii însărcinaţi cu aceste probleme vor urmă, deci, să se întrunească în mod regulat, aşa cum fac miniştrii de finanţe din zona euro”, a precizat Emmanuel Macron.

De asemenea, preşedintele francez vrea să creeze un mecanism de sprijin de urgenţă la frontiere când un stat e confruntat cu o criză, printro implicare mai mare a agenţiei Frontex. Șeful statului francez vrea să facă paşi mai mari îndirecţia unei politici europene de apărare pentru a ajunge la o «suveranitate strategică europeană în materie de apărare».

În agenda deja întocmită de președintele Macron figurează abordarea problemei migrației africane, în cadrul unui summit comun cu Uniunea Africană, dar și «o nouă implicare» a UE în Balcanii de Vest unde, a subliniat el, au reapărut tensiuni din cauza unor„interferenţe ale unor puteri regionale care vor să destabilizeze Europa”.

O a doua orientare prioritară a preşedinţiei franceze a Consiliului UE este crearea unui nou model european de creştere economică.„Trebuie să facem Europa anului 2030”, a spus președintele Macron anunţând un summit european informal la Paris, pentru a impulsiona această tematică, pentru 10 – 11 martie 2022. „UE are nevoie de reguli bugetare şi de finanţare adaptate. Cu alte cuvinte, trebuie regândit cadrul bugetar european al tratatului de la Maastricht”, a mai insistat Emmanuel Macron, estimând că„modelul european de creştere trebuie să concilieze, să îmbine dezvoltarea economică şi ambiţiile climaterice”. În plan socio-economic îşi propune să avanseze spre„un salariu minim european decent”, estimând că o concurenţă între lucrătorii din diversele state europene poate alimenta neîncrederea faţă de blocul comunitar.

A treia prioritate a preşedinţiei franceze a UE este o „Europă mai umană. Vreau ca următoarele 6 luni să fie un mare moment de umanitate, să reamintim vocaţia umanistă a Europei”, a spus Emmanuel Macron.

Exercitarea președinției Consiliului UE ar putea fi un atu în alegerile prezidențiale din Franța

Marjele de manevră franceze, spun experți în stufoasa problematică europeană, sunt totuși limitate, întrucât dacă președinția semestrială oferă posibilitatea lansării unor priorități, rămâne apoi construirea unui consens al celor 27 membri ai Uniunii, ceea ce niciodată nu a fost ușor. Apoi, a nu se uita că președinția franceză a Consiliului UE va necesita un consum mare de energie din partea lui Emmanuel Macron într-o perioadă în care va trebui să gestioneze problemele naționale, desfășurând în același timp campania în vederea alegerilor prezidențiale, Emmanuel Macron urmând a candida pentru al doilea mandat prezidențial. Un sondaj Odoxa, realizat pentru «Le Figaro», arată că francezii sunt în acest moment de două ori mai numeroși (32% față de 15%) care consideră că președinția UE va fi mai degrabă un atu decât un handicap pentru Emmanuel Macron, iar 63% spun că propunerile de candidați la președinția Franței la funcțiile europene contează la luarea deciziei cu cine să votezi.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW