Sâmbătă, 7 mai, președintele Emmanuel Macron a fost învestit pentru un al doilea mandat prezidențial de cinci ani, ale cărui provocări se anunță numeroase – de la fracturarea socială accentuată în Franța până la complicațiile provocate de războiul din Ucraina. A fost o ceremonie sobră, care a durat doar o oră și jumătate, lipsită de regulile tradiționale ale învestirii președinților Republicii Franceze. Sâmbătă dimineață, după ora 11.00, președintele Consiliului constituțional, Laurent Fabius, a proclamat – în Sala Festivităților din Palatul Elysée – valabilitatea rezultatelor oficiale ale alegerilor prezidențiale încheiate în urmă cu două săptămâni. La ceremonie au fost prezenți 450-500 de invitați, între ei aflându-se rudele lui Emmanuel Macron, foștii președinți ai Franţei François Hollande şi Nicolas Sarkozy, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, membrii guvernnului, alţi lideri politici, dar şi oameni simpli din toate categoriile sociale, tineri, cadre medicale – în semn de recunoştinţă pentru efortul depus în timpul pandemiei, militari implicaţi în teatrele de operaţii, reprezentanţi ai sindicatelor şi patronatului, susţinători din timpul campaniei electorale. Protocolul prevede ca preşedintele Consiliului Constituţional să dea citire rezultatelor alegerilor şi să proclame câştigătorul. Apoi, Emmanuel Macron a fost recunoscut drept mare maestru al Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincţie a Republicii Franceze, după care a pronunţat discursul de învestire.
”Agir… agir… agir”
În discursul său inaugural, Emmanuel Macron a trecut în revistă temele prioritare ale noului său mandat de cinci ani: războiul din Ucraina, agricultura Franței, reindustrializarea, ecologia, reducerea șomajului, realizarea unității țării, securitatea, inegalitățile sociale încă existente în țară, egalitatea între femei și bărbați. În alocuțiunea sa a predominat cuvântul ”agir” (a acționa). Discursul, nu mai lung de circa zece minute, a sunat ca un angajament de ”a acționa înainte de toate pentru evitarea oricărei escaladări după agresiunea rusă în Ucraina… a acționa pentru a face din țara noastră (Franța – n.n.) o putere agricolă, industrială, științifică și creativă mult mai puternică… a acționa pentru o societate cu locuri de muncă… a acționa pentru a face din Franța o mare putere ecologică… a acționa contra inegalităților, pentru construirea de progrese pentru fiecare, a acționa pentru a continus protejarea compatrioților noștri, pentru a reuni, rasambla teritoriile noastre… a acționa fără răgaz pentru toate acestea”. În alocuțiunea sa, Emmanuel Macrona a afișat ambiția sa de a exercită mandatul de președinte ”cu o nouă metodă”, ”planificând, reformând și asociind” toți francezii.
Conform tradiției, la încheierea ceremoniei, Emmanuel Macron a ieşit în curtea Palatului Élysée, unde, pe acordurile imnului naţional, La Marseillaise, a salutat drapelul tricolor și a trecut în revistă trupele, al căror comandant suprem este. În acelaşi timp, 21 de salve de tun au fost trase în apropiere, la Palatul Invalizilor.
”A fost un discurs demn de o învestire prezidențială”, sublinia imediat după ceremonie cunoscutul editorialist și comentator francez de politică internă și externă Alain Duhamel, într-o intervenție la postul de televiziune BFMTV.
Trepanatul asta agresiv va conduce UE pina Germania va alege un cancelar adevarat sau pina cind se va petrece mult asteptata dezmembrare a acestei gasti de mafioti (UE).