20.4 C
București
joi, 13 mai

Eșec istoric al aliaților Angelei Merkel în landul Bavaria

Cu 35,2% din voturile exprimate duminică la alegerile legislative din landul german Bavaria, partenerul formațiunii politice a dnei Merkel, Uniunea Creștin-Democrată (UCD), a înregistrat cel mai scăzut scor din istoria sa. Verzii au primit 18,6% din voturi, devansându-i pe liberali, care au obținut 11,5%, extrema dreaptă (AfD), cu 11% și SPD cu… 9,8%. Acestea erau rezultatele parțiale de la ora 19,00, dar nu erau așteptate, la final, schimbări radicale în tendința scorului.

Rezultatul alegerilor din Bavaria, sublinia duminică seară corespondentul permanent al ziarului «Les Echos», «marchează un moment de cotitură» pentru guvernul condus de Angela Merkel. Cei doi parteneri ai formațiunii domniei sale, UCD, în coaliția la guvernare, respectiv Uniunea Creștin Socială (UCS) și social-democrații (SPD) sunt marii perdanți ai scrutinului din Bavaria. Este greu, apreciază analiști politici berlinezi – citați de corespondentul «Les Echos» – să nu vezi în rezultatul scrutinului din Bavaria un vot-sancțiune pentru coaliția guvernamentală. Opinia generală este că alegătorii bavarezi s-au mobilizat puternic pentru a transmite aceste mesaj, participarea la vot fiind de 72,5%. Pentru a doua oară din 1962, UCS va trebui să împartă puterea – în cadrul unei coaliții – în Bavaria. Este previzibilă o înăsprire a pozițiilor politice ale acestui partid și o încercare de a arunca vina pentru rezultatul scrutinului bavarez asupra coaliției de la nivel federal. O dovadă în acest sens este decizia lui Horst Seehofer, liderul UCS, de a invita la ultimul miting electoral de vineri pe cancelarul austriac Sebastian Kurz, promotor al unei poziții extrem de dure față de migrație, și nu pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, așa cum este tradiția. Din unele surse, bine informate, a răzbit și un alt scenariu: însuși Seehofer ar putea fi declarat de către partid țapul ispășitor al scorului dezastruos înregistrat de UCS la alegerile de duminică și forțat să demisioneze din funcția de ministru de Interne în guvernul Merkel, cu consecințe nu doar pentru dna Merkel.

Este posibilă o distanțare a SPD de actuala coaliție guvernamentală federală

Degringolada produsă în SPD de rezultatul scrutinului din Bavaria, a aflat din surse social-democrate corespondentul ziarului «Les Echos», riscă să determine conducerea partidului să ia distanță față de coaliția actuală la guvernarea federală. «Este un rezultat amar, ale cărui cauze va trebui să le analizăm, dar avem de suferit din cauza disensiunilor între UCD și UCS», a subliniat liderul SPD, Andrea Nahles, într-un interviu pentru ziarul «Die Zeit». Sub presiunea bazei partidului, îngrijorați de «caracterul toxic al coaliției», «nu este exclus ca SPD să părăsească guvernul pentru a-și regăsi identitatea», a avertizat liderul SPD.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW