Inflamarea fără precedent a raporturilor dintre SUA și China ca urmare a problemei Taiwan-ului a adus în discuție un aspect extrem de important al viitorului raportului de forțe în plan global, acela al posibilității ca puternica dezvoltare a Chinei să atenteze la poziția de leadership mondial deținută de către SUA încă din perioada imediat următoare a celui de Al Doilea război mondial. Decolarea economică a Chinei a permis acestei țări să depășească rapid toate celelalte pe mai multe criterii până la atingerea locului al doilea. Astăzi, conform indicatorilor, China și Statele Unite se luptă pentru poziția de lider.
Perioada pandemică a redus însă ritmul, viteza și amploarea acelei decolări economice care prevedea atingerea unui punct în care China ar fi devenit un concurent extrem de periculos al SUA pentru ocuparea primului loc în planul puterii economice.
Datele arată că asistăm la o încetinire a ritmului de creștere al PIB chinez.
Care este situația în detaliu a economiei chineze în acest moment al maximei tensiuni în raportul cu SUA?
- Impactul războiului din Ucraina
În general, situația politică din China este stabilă, Partidul Comunist Chinez (PCC) fiind ferm la putere. Președintele Xi Jinping și-a consolidat puterea în cadrul PCC și este văzut drept cel mai puternic lider chinez de la Deng Xiaoping. Președintele Xi urmează să obțină un al treilea mandat de cinci ani în funcția de secretar general al CPC la cel de-al 20-lea congres al partidului de la sfârșitul anului 2022.
În ciuda interdependenței economice sporite și a creșterii fluxurilor comerciale și de investiții, relațiile politice ale Chinei cu principalii săi vecini asiatici sunt parțial tensionate, din cauza puterii militare în creștere a Beijingului și a unei poziții mai agresive în regiune. Japonia și mai multe state din Asia de Sud-Est sunt îngrijorate de revendicările în Marea Chinei de Est și de Sud, în timp ce, în 2020, trupele indiene și chineze s-au ciocnit la o graniță disputată în Himalaya. Beijingul și-a intensificat, de asemenea, prezența militară în strâmtoarea Taiwan.
Relațiile comerciale chino-americane vor rămâne dificile, deoarece problemele care au dus la o deteriorare sub administrația Trump rămân. Pe lângă comerț, aceste puncte de dispută sunt, de asemenea, legate de condițiile inegale de concurență pentru investițiile directe, proprietatea intelectuală, rolul Chinei în economia globală, drepturile omului și statul de drept, precum și de creșterea concurenței pentru influența politică în regiunea Asia-Pacific. Din cauza diferențelor dintre principiile politice și economice, nu se întrevede nicio detensionare semnificativă, niciun acord comercial cuprinzător.
Pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, China se confruntă cu un act dificil de echilibrare. În cadrul unui summit de la începutul lunii februarie 2022, Beijingul și-a aprofundat parteneriatul strategic cu Moscova. Oficial, China adoptă o poziție neutră în conflict și a declarat că va menține cooperarea comercială normală cu Rusia, în ciuda sancțiunilor cuprinzătoare impuse de statele occidentale. Cu toate acestea, acordarea unui sprijin economic și financiar substanțial Rusiei ar putea tensiona relațiile cu Statele Unite și Uniunea Europeană, doi parteneri comerciali importanți pentru China. De asemenea, ar crește riscul ca societățile și băncile chineze să fie afectate de sancțiuni secundare.
Fig 1. Participarea diferitelor țări și zone la economia mondială
- Încetinire accentuată a creșterii economice în 2022
Economia Chinei a crescut cu 8,1% în 2021, revenind la nivelurile de dinainte de Covid-19. Cu toate acestea, creșterea și-a pierdut avântul în a doua jumătate a anului, iar PIB-ul a crescut cu doar 4% de la an la an în trimestrul al patrulea, din cauza noilor focare de Covid-19, a penuriei de energie electrică și a problemelor din sectorul imobiliar. Se așteaptă ca rata de creștere economică a Chinei să încetinească la mai puțin de 5% în 2022, pe măsură ce incertitudinile continuă să afecteze expansiunea PIB-ului. În prezent, noile epidemii de Covid-19 din China și efectele războiului din Ucraina (de exemplu, creșterea bruscă a prețurilor materiilor prime și scăderea cererii din principalele regiuni de export, cum ar fi Europa) rămân riscuri de deteriorare a perspectivelor economice.
Fig. 2 .Creșterea GNP anual
- Cererea internă, afectată de politica zero-Covid
China continuă o strategie „zero Covid”, impunând măsuri stricte de izolare în zonele în care apar infecții (închideri stricte, teste extinse, sisteme eficiente de depistare a contacților și mandate de carantină). Prin urmare, focarele de Covid-19, deși scăzute de standardele internaționale, limitează consumul intern și au un impact negativ asupra lanțurilor de aprovizionare. De la începutul lunii martie 2022, numărul cazurilor de Covid-19 a crescut și au fost impuse măsuri temporare de izolare și/sau restricții în provincia Jilin, precum și în unele orașe mari, cum ar fi Shenzhen (un important centru de producție) și Shanghai.
În prezent, se așteaptă ca creșterea consumului privat să încetinească la mai puțin de 5% în acest an. Vânzările cu amănuntul vor crește doar cu 5,4% după ce au crescut cu 13,4% în 2021, iar performanța segmentului hotelier și restaurant rămâne slabă din cauza restricțiilor de călătorie și a focarelor locale de Covid-19. Aparent, consumatorii tind să economisească mai degrabă decât să cheltuiască din cauza incertitudinii legate de Covid-19. Dacă creșterea actuală a cazurilor de Covid-19, combinată cu politica Covid zero, persistă, vânzările cu amănuntul și consumul gospodăriilor s-ar putea deteriora în prima jumătate a anului 2022, ceea ce ar duce la o rată de creștere a PIB-ului mai mică decât se preconizează în prezent.
Fig. 3. Consumul privat an/an
- Riscuri iminente de deteriorare a performanței exporturilor
Exporturile au crescut cu peste 18% în 2021, dar creșterea a început să scadă în trimestrul IV și este de așteptat să încetinească până la 4,5% în 2022. Acest lucru se datorează blocajelor în curs în domeniul transporturilor și al alimentării cu energie electrică, măsurilor suplimentare de izolare și problemelor geopolitice. În special, scăderea cererii europene (de exemplu, bunurile de consum) declanșată de impactul economic al războiului din Ucraina ar putea atenua și mai mult exporturile chineze.
Deși nu am văzut încă o decuplare a relațiilor comerciale dintre SUA și China, președintele Biden nu a ridicat nici tarifele impuse de administrația Trump, ceea ce va continua să afecteze o gamă largă de bunuri de export din China. O nouă escaladare a conflictului comercial chino-american nu poate fi exclusă, având în vedere problemele actuale (de exemplu, subvențiile chineze și furtul de proprietate intelectuală) și tensiunile actuale din această relație bilaterală. Prin urmare, disputa comercială chino-americană și tensiunile politice în creștere dintre cele două mari puteri rămân un risc pentru performanța exporturilor chineze.
Fig. 4. Dinamica export/import an/an
- Dificultăți din ce în ce mai mari în sectorul imobiliar
Sectorul imobiliar, care reprezintă aproximativ 25% din economie, se va confrunta cu investiții reduse în acest an și va rămâne slab. Îngrijorat de o potențială bulă imobiliară și de supraîncălzirea sectorului imobiliar, guvernul a impus reglementări stricte în august 2020 pentru a stopa investițiile imobiliare. Aceste reglementări au ca rezultat condiții de finanțare mai stricte pentru companiile imobiliare (raportul datorie/activ-activ excluzând veniturile anticipate mai mici de 70%, ponderea datoriei nete/capitalurilor proprii mai mică de 100% și raportul dintre numerar și datoria pe termen scurt este egal cu unul).
Ca urmare, de la jumătatea anului 2021, mai mulți dezvoltatori imobiliari s-au confruntat cu probleme semnificative de lichiditate. Evergrande, cel mai mare dezvoltator al țării, s-a apropiat chiar de depunerea cererii de faliment. Criza a afectat băncile, investitorii și industriile din amonte și din aval, cum ar fi construcțiile, aparatele de uz casnic, substanțele chimice și metalele. Între timp, alte companii au preluat activele Evergrande, iar guvernul are un stimulent puternic pentru a finaliza proiectele de construcție afectate pentru a evita repercusiunile sociale. Deși punerea în aplicare a unor reglementări a fost de atunci relaxată, creșterea datoriilor multor dezvoltatori imobiliari este încă limitată, iar mulți dintre ei continuă să se lupte în cadrul eforturilor guvernului de reducere a gradului de îndatorare. Recent, Evergrande și alți câțiva dezvoltatori imobiliari au anunțat că nu își pot publica rezultatele anuale începând cu 31 martie, așa cum prevede regulile de listare la bursă. Acest lucru a consolidat și mai mult preocupările pieței cu privire la sănătatea financiară a industriei. O încetinire majoră a sectorului rămâne în 2022.
6 . Sectorul bancar are deficiențe, dar se bucură de sprijin guvernamental
Sectorul bancar chinez este afectat de problemele actuale ale sectorului imobiliar. Introducerea unui control de reglementare mai strict al creditelor pentru locuințe are un impact negativ asupra mai multor creditori expuși companiilor imobiliare, iar creditele neperformante sunt în creștere. Cu toate acestea, riscul unei crize financiare rămâne scăzut, deoarece sistemul bancar este lichid și susținut în mare măsură de stat. Autoritățile au puterea de a cere băncilor să absoarbă datoriile instituțiilor financiare aflate în dificultate.
- Măsuri de sprijin fiscal în curs de desfășurare
China este așteptată să urmeze o politică monetară acomodativă în acest an, autoritățile preferând să sprijine economia pentru a limita creșterea creditării. Se așteaptă ca Banca Populară a Chinei să scadă oarecum ratele oficiale ale dobânzilor în prima jumătate a anului 2022.
Politica fiscală va rămâne flexibilă în 2022 pentru a limita o încetinire mai accentuată a creșterii economice. La fel ca în 2021, investițiile în afaceri vor beneficia de stimulente guvernamentale. Beijingul a anunțat o creștere a cheltuielilor pentru unele dintre cele 102 megaproiecte planificate în actualul plan cincinal (2021-2025). În plus, administrația a anunțat reduceri de taxe pentru IMM-uri și companiile producătoare. Măsurile fiscale ar trebui să consolideze lichiditatea în sectorul imobiliar și să sprijine consumul intern acolo unde este necesar. Se așteaptă ca deficitul bugetar să rămână relativ ridicat în 2022 (7,6% din PIB) și 2023 (6,6% din PIB).8
8.Problemele legate de datoria internă rămân un risc pentru creșterea economică
La aproximativ 25% din PIB, ponderea datoriei publice oficiale rămâne scăzută. Așa-numita datorie „crescută”, care include administrația centrală, administrațiile locale și vehiculele lor de finanțare, precum și alte activități extrabugetare, se ridică la aproximativ 110% din PIB. Întrucât cea mai mare parte a acestei datorii este finanțată la nivel național (datoria externă reprezintă doar 17% din PIB, în principal de către debitorii privați), aceasta rămâne la un nivel sustenabil. Cu toate acestea, dacă adăugăm la aceasta datoria uriașă a companiilor nefinanciare (aproximativ 150 % din PIB în 2021) și datoria gospodăriilor (aproximativ 50 % din PIB), există riscul de stres financiar, eșecuri și turbulențe ale pieței în următorii ani.
9. O poziție economică externă puternică
În 2022, rezervele internaționale ale Chinei rămân abundente, cu o acoperire a importurilor de 14 luni și de 2,9 ori mai mare decât nevoia de finanțare externă. Aceste rezerve abundente se datorează excedentului structural de cont curent al Chinei, care se preconizează că va ajunge la 1% din PIB în acest an. Se preconizează că acest excedent va scădea într-o oarecare măsură în următorii ani, din cauza unei redresări lente a turismului extern și a cererii puternice de mărfuri. Datoria externă rămâne sustenabilă în 2022, la 14% din PIB și 75% din exporturile de bunuri și servicii.10
10.Un accent sporit pe reechilibrarea economică și autonomia tehnologică
Eforturile actuale ale Chinei de a reechilibra economia (trecerea de la investițiile orientate spre export la o creștere mai orientată spre consum) vor fi susținute de eforturile Statelor Unite și ale altor țări de a-și reduce dependența de China. În plus, Beijingul se concentrează pe creșterea autonomiei tehnologice (de exemplu, în domeniile strategice ale tehnologiei 5G, „Internet of Things” și cloud computing), pentru a-și reduce dependența de alte țări, în special de Statele Unite.
Conceptul de „dublă circulație” urmărește să îmbunătățească circulația internă a cererii și ofertei pentru a face economia chineză mai rezistentă la șocuri. În același timp, se preconizează continuarea reformelor orientate spre piață pentru a consolida strategia internă de creștere prin atragerea investițiilor străine directe (ISD) și a intrărilor de portofoliu.
11 .Perspective de creștere mai slabe pe termen mediu
În ultimele două decenii, China a înregistrat o creștere ridicată a productivității prin integrarea cu succes în economia globală. Cu toate acestea, câștigurile viitoare în materie de integrare vor fi mai modeste, iar câștigurile de productivitate nu vor putea compensa impedimentul în calea eficienței cauzat de efortul de autosuficiență în cadrul modelului „dublă circulație”. Alte probleme care ar putea afecta potențialul de creștere al Chinei sunt o rată ridicată de economisire, o populație care îmbătrânește rapid și supracapacitatea în diferite sectoare industriale. Se așteaptă ca creșterea anuală a PIB-ului Chinei să încetinească până sub 4,5% în câțiva ani.
Bibliografie : China Country Report 2022. BTI ; China Freedom in the World 2022; China Economic Update June 2022. World Bank Group .
Dimocratia-i cea mai buna ! Au zis-o anticii … si’n vremea de pe urma / Churchill ; dara, pan’aici … Spanule !
Anticii care au zis chestia asta
NU aplicau democratia (aplicau o democratie in sensul dorit de ei):
– in Atena doar „cetatenii” aveau drept de vot
Ceilalti locuitori fara cetatenie (femeile, sclavii, locuitorii nascuti in strainatate si urmasii lor) nu aveau drept de vot, ceea ce facea ca doar 30% din populatie sa poata vota.
” Nu te’ntinde boasca’n tau, ca nu-i taul tat al tau ! „