Partidul Reformei din Estonia (ERE) a câștigat în mod clar alegerile legislative de duminică, 5 martie, obținând 31,6% din voturi. A devansat cu 21 de locuri în parlament formațiunea politică naționalistă Partidul Popular conservator din Estonia (Ekre), care a obținut 16% din voturi. Victoria ERE este și mai clară dacă se are în vedere că prezența la urne a fost de 63,7% din electorat. Încă din sondajele de opinie realizate înainte cu câteva zile de alegeri, fusese prognozată o luptă încordată pentru câștigarea majorității în parlament și, deci, a guvernării țării. Rezultatul a fost însă chiar mai bun decât se prognozase, recunoaște dna premier Kaja Kallas. Domnia sa așteaptă totuși rezultatele definitive, deși chiar și parțialele arată rezultate mai bune în comparație cu cele de la alegerile legislative de acum patru ani.
Kaja Kallas, remarcă analiști politici locali și corespondenți ai presei europene, a știut să se impunà, reacționând ”într-o manieră fermă și determinată la agresiunea rusă din Ucraina”. Campania electorală a fost marcată și în această țară vecină cu Rusia de neliniști legate de securitate. Sloganul ERE a fost ”O Estonie în mâini bune”. Și estonienii i-au reînnoit dnei Kallas încrederea, acordându-i, ca persoană, peste 30.000 de voturi, ceea ce este un record absolut.
Probleme la alegerea partenerului de coaliție
Partidul Centrului a obținut 14,7% din voturi, Partidul Social-democrat 9,4% și Isamaa (conservator) -8,3% . Formațiunea Estonie 200, un partid liberal creat în urmă cu doar cinci ani, și-a făcut acum intrarea în parlament, cu 14 deputați. Se pare că el ar putea fi noul aliat al Partidului Reformei, care acum se află în fața dificilei alegeri a partenerului la guvernare. Sunt de acceptat și votat obiective extrem de importante , începând cu majorarea bugetului militar până la 3% din PIB. Dificile sunt și obiectivele din domeniul economic și social, după ce, în 2022, Estonia s-a aflat în recesiune.