Mirela Ionela Achim (www.b1tv.ro)
Eugen Rădulescu, unul dintre consilierii guvernatorului BNR, a declarat că 2023 începe să semene cu anul 2010, perioadă în care ne-am confruntat cu o gravă criză economică.
Acesta a mai afirmat, pentru Digi24, că „tot sistemul fiscal din România a fost transformat într-un șvaițer” și că nu trebuie să fii specialist ca să-ți dai seama că ținta de deficit de 4,4% pe care ne-am asumat-o pentru anul acesta nu are cum să fie respectată.
Rădulescu a mai susținut că Guvernul a subevaluat cheltuielile și a supraestimat veniturile când a întocmit bugetul pe acest an, lucru asupra căruia Consiliul Fiscal a avertizat încă de la început.
Eugen Rădulescu (BNR), despre problemele sistemului fiscal din România
„Tot sistemul fiscal din România a fost transformat într-un șvaițer, atât pe partea de venituri, cât și pe partea de cheltuieli. Singurul lucru care urma să se întâmple era ca el să plesnească. Da, a plesnit. Aici suntem!
Angajamentul către UE că vom ajunge la 4,4% deficit anul acesta era un angajament frumos, dar n-aveai nevoie de prea multă știință ca să-ți dai seama că nu se poate.
Consiliul Fiscal a spus foarte clar de la bun început, veniturile sunt subevaluate, cheltuielile sunt supraevaluate. Asta îmi aduce aminte de anul 2010”, a declarat Eugen Rădulescu.
Antreprenorii așteaptă cu groază noile măsuri fiscale
Amintim că Guvernul Ciolacu urmează să-și asume răspunderea în Parlament pe măsurile fiscale menite să acopere din golul din buget. De luni întregi se discută despre deficitul bugetar în creștere și despre aceste măsuri, deocamdată doar vehiculate pe surse.
Nimeni din Guvernul PSD – PNL n-a vrut până acum să-și asume public vreo decizie. Premierul Marcel Ciolacu (PSD) a susținut că măsurile vor fi publicate săptămâna aceasta. Propunerile care circulă pe surse au fost aspru criticate de specialiști și mediul de afaceri.
Opoziția, reprezentată de USR, susține că va depune moțiune de cenzură dacă vor crește taxele, dar admite că nu are șanse ca această moțiune să și treacă.
În paralel, Guvernul a promis și să reducă din cheltuielile statului, dar deocamdată nimic nu mișcă pe acest front. Antreprenorii sunt furioși și acuză că doar ei sunt puși să suporte povara acoperirii acestui deficit.
Nu dragule, siatemul asta mafiot, stapanii de afara cica e democratie sistem impus Romaniei dupa lovitura de stat din 89, TOT SISTEMUL ASTA E UN SVAITER. Datorita vouă, politicienilor care i lingeți pe stapani, care v ati facut salarii uriase, voua si sistemului coercitiv si țara poate sa moara. Daca m8 zici ca tu esti specialust, nu politician, o sa rad. Amarnic…