Marți, eurodeputații vor dezbate cu Comisia impactul exporturilor de cereale ucrainene asupra fermierilor din UE după retragerea Rusiei din Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, arată un comunicat al biroului de presă al Parlamentului European
În urma deciziei unilaterale a Rusiei din iulie de a pune capăt Inițiativei privind cerealele din Marea Neagră, care a permis exportul produselor agricole din porturile ucrainene, se așteaptă ca tranzitul prin culoarele de solidaritate stabilite în statele limitrofe cu Ucraina să crească semnificativ (de la trei la cinci milioane de tone de mărfuri pe lună). Aproape toate produsele de bază exportate prin intermediul acestor coridoare rămân pe piața UE din cauza costurilor ridicate de transport pentru reexport.
Eurodeputații vor interpela Comisia cu privire la modul de reducere a presiunii asupra fermierilor din țările care s-au confruntat cu scăderea prețurilor la cereale și a cererii. Actuala interdicție a exporturilor de cereale din Ucraina către Polonia, Ungaria, Bulgaria, România și Slovacia urmează să expire pe 15 septembrie.
În cursul unei dezbateri în Comisia pentru agricultură din 31 august, comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a pledat pentru prelungirea interdicției de import și a propus compensarea costurilor ridicate de transport pe culoarele de solidaritate printr-o subvenție din partea UE pentru produsele ucrainene, care ar fi reexportate în afara UE.